Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

KulturShekel
judisk hip-hop

Den israeliske hip-hop artisten Shekel vill tända judisk ungdoms passion för judendomen och höja deras "kosher" känsla med hjälp av sin musik.
Av Margarete Nudel.

"You can find me in da shul, praying after school… I'm just into making peace, I ain't into causing trub/So come give me a hug, if you're into getting love." är några av raderna ur Shekels hyllade sång "In da Shul".

Sedan Shekel, som egentligen heter Aviad Cohen, släppte sin sång "In Da Shul" (i synagogan) den judiska versionen av 50 Cent's "In Da Club" har judisk ungdom över hela världen kontaktat honom. Denne Tel Aviv kille vill att judar över hela världen ska ta till sig hans ord och göra något positivt för sina respektive judiska församlingar.

Han har både ashkenasisk och sefardisk bakgrund och ser sig själv som en bra blandning av dem bägge. Shekel är överlycklig för allt stöd han fått sedan singeln släpptes och han hoppas kunna fortsätta ingjuta judisk stolthet bland ungdomar. För honom är hip-hop en musikstil där artisterna har möjlighet att berätta sin egen historia, tala ur hjärtat och få människor att tänka till. Förhoppningsvis ska detta leda till en bättre värld.

- För cirka ett år sedan var jag i Los Angeles och kunde inte hitta något som jag kunde relatera till som jude. Då bestämde jag mig för att göra det själv. Många har tackat mig för att jag står upp för judarna och inspirerat dem att i sin tur tala för den judiska nationen, säger Shekel.

Shekel är övertygad om att judiska värderingar börjar hemma. För att få barnen att ty sig till judendomen måste föräldrarna vara entusiastiska och troende vilket i sin tur inspirerar barnen att lära Tora och fortsätta med traditionerna. Att hålla shabat är den viktigaste och största mitzvan (budet) av dem alla eftersom den enar familjen.

- Alla ska se fram emot shabat, det är ett tillfälle att ladda familjens spirituella batterier, en tidpunkt för reflektion och möjlighet att återknyta till det som är verkligen viktigt för oss; vår familj, våra vänner och vår församlingen.

För att nå ungdomen krävs dock att judiska församlingsledare hittar ett sätt att kommunicera, istället för att informera. Det ska inte finnas något en ungdom inte kan fråga en rabbin om. Rabbinerna bör vara ungdomars livsguider. Själv kallar han sig för "judisk rehabilitering" och även om hans uppväxt var traditionell, dras han numera till ortodox judendom.

- Min rabbin är min "Yoda" eller "Mr Miyagi" i Karate Kid för mig. Alla har säkert hört meningen "Who's your Daddy"? för mig handlar det om "Who's your Rabbi?".

Under året som gått har Shekel fått mänger av e-post av tonåringar från hela världen.

- De skriver att jag har inspirerat dem att bli bättre judar och nu vill de fortsätta lära sig mer. Jag hade ingen aning om att jag var en förebild för dem innan breven började komma. Det är ett stort ansvar. Jag vill verkligen hjälpa ungdomar att hamna rätt i livet om jag kan.

Han hoppas även kunna ena folk i Israel med hjälp av sin musik och sina framträdanden. Genom att använda underhållning som ett medel hoppas han kunna uppmuntra den judiska stoltheten och identiteten hos dem som lyssnar. Planer på film och fler skivor med judiskt tema, samt att knyta till sig andra judiska ungdomsartister finns.

- Många av mina fans tycker att judendomen blivit "cool" igen tack vare mig men jag tycker att den alltid varit cool. Skillnaden är att jag väljer att presentera den på ett modernt sätt som ungdomar kan relatera till.

I september släpps debut CDn "Wake Up Call" med titlar som "Spieler on the roof", "Kosha Nostra" och "New Jew generation". Shekel arbetar också med en chanukainspirerad singel till vintern och har lagt ut en dokumentär om sitt liv på hemsidan.

50 Shekels är singel och vill inget hellre än att gifta sig. Han drömmer om en judisk fru som tänder shabatljus framför färskbakad challe. Men…

- Vem vill gifta sig med en judisk rappare?, undrar han lätt uppgivet.

Se fram emot kosher kvalitetsunderhållning som du aldrig tidigare sett eller hört.

Logga in på Shekels hemsida www.shekelstyle.com där kan du läsa mer om honom, lyssna på smakprov ur den nya CDn samt se videoklipp.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.