Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

KulturSvensk konstutställning
i Jerusalem

Mellan den 16 november och 10 december kan Jerusalemborna se en svensk konstutställning på Jerusalems Kommunala Konstgalleri på Jaffa Street nummer 17. Utställningen har namnet "Röst av glädje - Kol Simcha", av undertecknad konstnär. Det är 18 målningar i äggtempera på papper och duk.

Min utställning är ett kärleksbidrag till Jerusalem och Israel i dagar av antiisraelisk hållning och växande antisemitism i Sverige. Det är viktigt att enskilda personer tar initiativ för att markera sin hållning för Israel och inte bara tiger stilla i likgiltighet. Det är särskilt betydelsefullt nu, då nationerna inte ens kan stå bakom konstnärer som ställer ut i västra Jerusalem på grund av att Jerusalem ses internationellt som delad stad.

Jag har inspirerats till stor del av texter av profeterna Jesaja och Jeremia samt av Höga Visan. Texterna är vackra och inbjuder till målning men det har inte varit helt lätt. För mig är dessa målningar en slags syntes av berättande bilder i naivistisk ton med symboler och poesi.

Galleriet öppnades 1980 som ett svar på stadens brist på utställningslokaler. Till en låg kostnad och utan vinst för galleriet skulle konstnärer kunna ställa ut. De har ett mångfasetterat mål; att främja konst hos barn, konstnärer, ungdomar och vuxna, erbjuda seminarier och möten mellan konstnärer och konstälskare, ta initiativ till kontakter mellan Israel och utlandet samt mycket annat.

Etablerade konstnärer och gästkonstnärer från utlandet får ställa ut. En annan grupp är unga konstnärer från konsthögskolan, immigranter eller handikappade. Redan första dagen blev galleriet en stor framgång. Media, TV och radio bevakar utställningarna.

Galleriet har haft ett 100-tal utställningar och väntelistan för att ställa ut är lång. Jag är den första svenska konstnär som ställer ut och jag hoppas att min utställning ska bidra till ett konstnärsutbyte mellan israeliska och svenska konstnärer.

Om du har vägarna förbi, eller skulle få för dig att sända en välgångshälsning till Jerusalems Stads Kommunala konstgalleri och den svenska utställaren, kan du vara säker på att det blir till stor glädje.

Gunilla HåkanssonTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.