Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

KulturTre spännande utställningar

Ska du till Israel under sommaren eller hösten? Passa då på att besöka någon av dessa spännande utställningar.
Av Kerstin Gustavson.

Jan Rauchwerger på Israel Museum

Fram till slutet av juni visar Israel Museum i Jerusalem konstnären Jan Rauchwerger. Utställningen heter "Shades of Feelings" och består av mer än 100 verk från perioden 1979-2003. Rauchwerger använder olika material som olja, pastell och akvarell och motiven sträcker sig från stilleben och landskap till modellmålningar och porträtt av konstnärens familj och vänner.

Rauchwerger föddes 1942 i Turkmenistan och studerade konst i Kiev och Moskva. Han immigrerade till Israel 1973 för att få mer konstnärlig frihet och blev starkt påverkad av Israels speciella ljus och exotiska landskap. Rauchwergers konst är en fusion av klassiskt måleri och modernism.


Kryddbehållare

Unika kryddbehållare som används vid Havdalaceremonin markerande slutet på shabaten, visas på Israel Museum i Jerusalem fram till den 9 oktober 2004.

De flesta av behållarna tillverkades under 1800-talet i staden Gmund i södra Tyskland där smederna använde sig av en speciell teknik som kombinerade filigranarbete, glasstenar och emalj. På behållarna finns motiv hämtade ur Bibeln. De flesta silverbehållarna tillverkades av kristna silversmeder för den judiska befolkningen som då var tvingad att leva utanför stadens murar.


Rysk säsong på Israel Museum

Utställningen "Great Expectations: Art of the Russian Avant-Garde" visas på Israel Museum i Jerusalem. Den består av målningar och teckningar men det finns också två tillhörande delar med propaganda-affischer från den tidiga Sovjetperioden samt historiska fotografier av ryskjudiska fotografer.

Avantgardeutställningen består av mer än 70 målningar och teckningar som har lånats av State Tretyakov Gallery i Moskva och från privata samlare i Israel. Konsten sträcker sig från början av 1900-talet till tiden för Sovjetunionens grundande. Propagandautställningen består av både handmålade och tryckta affischer och de flesta härrör från åren 1919-1920. Fotoutställningen har mer än 70 fotografier och sträcker sig fram till åren efter andra världskriget.

Konstutställningen pågår till den 21 augusti och de tillhörande utställningarna varar till den 30 juni. Tillsammans har de titeln "The Russian Season".Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.
>