Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

KulturMiniatyrparken Mini Israel
- liten men naggande god

Mini Israel är en av 47 miniatyrparker i världen byggd i skala 1:25. Den officiella invigningen hölls den 15 april i fjol av president Moshe Katzav där han stod framför en modell av sitt hem, presidentpalatset i Jerusalem.

Mini Israel befinner sig en avfart från motorvägen i Latrundalen mellan Jerusalem och Tel Aviv, mellan två andra attraktioner; Museet för stridsvagnar och Latrun klostret. Mini Israel är byggt i form av en Davidsstjärna där varje trekant representerar olika geografiska delar eller teman.

Parken innehåller kopior av heliga platser för judar, muslimer, kristna, druser och baha'i. Där finns fotbolls- och basketarenor, gamla ruiner står rygg mot rygg med aktiva storstäder, bullriga flygplatser, lugna jordbruksbyar och kibbutzer. Ledningens policy har varit att besökarna ska kunna "identifiera delar av Israel".

20 000 Dollarprojektet har en del stora investerare bakom sig men även sponsorer som bussbolaget Egged, Coca Cola och mejeriproducenten Tnuva finns med. Eggeds autentiska små bussar kör fram och tillbaka över hela området. Coca Cola och Tnuvas buteljeringsfabriker visar upp ett klirrande produktionsband av flaskor, människor i rörelse, truckliftar och lastbilar som fylls med varor.

De 17 modellbyggarna är alla nyinvandrade israeler från forna Sovjetunionen. Utöver de 300 modellerna har de även tillverkat cirka 30 000 personer som målats och klätts, "gubbarna" kan såväl gå, vifta med armarna, hoppa in i någon av de 3 500 motorcyklarna, bilarna, bussarna, båtarna, flygplanen eller helikoptrarna.

Sportintresserade besökare kan med andakt följa den oändliga fotbollsmatch mellan hemmalaget Betar och ärkerivalen Hapoel som spelar på en kopia av Jerusalems Teddy Kollek Stadium. De små supportrarna följer spelarna som springer fram och tillbaka över planen samtidigt som de passar bollen till varandra. Publiken hurrar och gör vågen samtidigt som de eminenta målvakterna hindrar anfallarna från att göra mål. Matchen slutar alltid oavgjort.

Mini Israel håller öppet alla dagar mellan 10.00 - 20.00 utom fredagar då de stänger 14.00. Vuxen betalar cirka 90 kronor i inträde och barn mellan 5 till 12 år 40 kronor. Under fem år är det gratis.

Bussar till Mini Israel går från Ramle eller Rehovot varje halvtimme till hållplatsen Latrun Armoured Corps Museum och därifrån är det cirka en kilometer att promenera.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.