Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

KulturChava Alberstein
stor röst i liten kropp

Chava Alberstein Att bli kallad för landets bästa sångerska är en stor komplimang för de flesta artister. Vad beträffar Chava Alberstein så är det bara en del av henne. Hon är utan tvekan Israels mest fulländade sångerska med nära 50 plattor bakom sig sedan slutet av 1960-talet, många som sålt guld eller platina. Av Margarete Nudel.

Chava Alberstein är Israel. Hennes utveckling som artist speglar Israels utveckling som land, hennes växande smärta är Israels smärta. Alberstein och Israel är till och med nästan lika gamla, bägge har fyllt 50 år och bägge är av liten men kraftfull kaliber. Men Chava Alberstein ser inte sig själv enbart som en israelisk sångerska utan som en artist i världen.

- Även om jag har levt nästan hela mitt liv i Israel så ifrågasätter jag hela tiden min plats i världen, säger hon. Detta letande kanske har sin grund i att jag är artist, eller så beror det på att jag är judinna, jag vet inte riktigt säkert.

Den bitterljuva spänningen mellan det nationella och det internationella blir än mer tydligt i hennes inspelningar. Hennes något hesa framtoning spänner mellan mjuka kärlekssånger till trotsande sånger om fred och förtryck. I böneliknande sånger hyllas människan, mer melankoliska sånger handlar om förlust, fattigdom och ensamhet.

För något år sedan släpptes albumet "The Well" (Källan), där Chava Alberstein hade tonsatt jiddischdikter och omvandlat dem till israelisk folkmusik tillsammans med klezmergruppen "The Klezmatics".

- I Israel är det svårt att hitta någon som sjunger på jiddisch idag, säger Klezmatics förstasångerska Lorin Skamberg. Vissa anser fortfarande att jiddisch bara används av judar som inte kan försvara sig själv.

Men Chava Alberstein förstår glädjen och djupet i språket. Jiddisch var hennes familjs modersmål i Szczecin, Polen, där hon föddes. När hon var fyra år flyttade familjen till Israel och Chava anser att hon aldrig helt förlorat känslan av att vara en främling, lite utanför.

- Oberoende om jag är israel och Israel är mitt eget land, så känner en liten del av mig sig som gäst här. Idag förstår folk detta lättare eftersom vi rör oss så mycket, vart man än vänder sig i världen är den fylld av så kallade "utlänningar".

Vid sidan av musiken har Chava Alberstein gjort en video med namnet "Too early to be quiet, too late to sing". Titeln är tagen från jiddischpoeten Binem Hiller och är en personlig film där Chava Alberstein intervjuar tre av de sista jiddischpoeterna, lyssnar till deras berättelser och dikter. I filmen visar hon sin kärlek till språket och jiddischkulturen i kombination med musik.

Chava Alberstein har släppt fler än 40 album på hebreiska varav sex belönats med Israels motsvarighet till Grammyn; Kinor David - Davids harpa. Hon har även släppt sex album på jiddisch och ett album på engelska med låtar från Gershwin till Lennon och McCartney. Ett dussin av skivorna har sålt i guldnivåer, sex har sålt platina och ett album har till och med nått trippel platina nivå.

"Om vi bara har en riktig sångerska av folket, så är den sångerskan Chava Alberstein" skrev Israels största dagliga tidning Yediot Aharonot och utnämnde henne till den viktigaste kvinnliga musikern i Israels historia.

Med ett halvt sekel av sång i bagaget har Chava Alberstein, precis som landet Israel, kommit fram till att god konst, precis som gott statsmannaskap, uppnås bäst genom att blicka såväl inåt som utåt.

Chava
- the first years (16 CD Box)

Chava Albersteins skivor från början av hennes karriär har tidigare inte funnits utgivna på CD. Nu har musiken bearbetats digitalt och släpps i en samlingsbox. Med i boxen finns "An album of Hebrew songs", "Death of the Butterfly", "Songs of Rachel", "Songs of my beloved country", "Pursuit", "Live", "Chava" & the Platina", "Chava Alberstein live at Tvata" och "A gift of song".

Boxen innehåller ytterligare 2 CD med ej tidigare släppta singlar "Like a wildflower" och "The skies are clearing" finns med som bonusalbum.

Boxen innehåller en uppdaterad biografi, index över de mer än 200 sångerna, fotografier och en komplett lista över alla album hon givit ut från 1965 till nu.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.