Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

KulturÖverraskningarnas
Frank Meisler
Kultur
Janet M Moshe

Alltid lekfulla, alltid fulla av överraskningar. En skulptur av Frank Meisler är ett verk värt att värdesätta. Från galleriet vid de slingrande gångarna i Gamla Jaffa till det nya galleriet på Madison Avenue i New York är Frank Meisler en skulptör att räkna med.

- I åratal svävade jag i gränslandet mellan arkitektur och skulptur, förklarar Frank Meisler från sitt galleri i centrala Jaffa som drar allt färre turister dessa dagar. Detta dock inte på grund av brist på kreativ energi.

Frank Meisler studerade arkitektur vid Universitetet i Manchester och flyttade till Israel på 1960-talet. Då arbetade han som arkitekt och skaffade sig erfarenhet inom det området. Han har dock alltid älskat att skulptera. På den tiden spenderade han mycket tid med att arbeta i trä.

- Jag drömde om ett karriärbyte. Jag kommer ihåg att när jag träffade folk som i förbifarten frågade vad jag sysslade med så kändes det så högtravande att säga att jag var skulptör, berättar Frank Meisler leende. Jag var rädd för att de skulle tycka synd om mig, tömma sina fickor på småpengar och ge mig av barmhärtighet.

Inte nog med att Frank Meisler slutligen stängde sitt arkitektkontor. När han en gång började hänge sig åt sitt skulpterande, växte hans berömmelse. Idag är hans konst erkänd över hela världen. Det är kanske Meislers tolkning av Noaks ark fylld med rörliga djur, eller hans judaica föremål som har öppnat dörrarna till överraskande många samlares hem? Hans stora glob i silver i entrén på King Solomon Hotel i Jerusalem representerar staden Jerusalem som Universums center, gör ett starkt intryck på betraktaren. Men de mindre kopiorna på mångas kaffebord runt om i världen är minst lika intrycksfulla.

Trots nedgången av antalet turister till Israel fortsätter Meislers karriär att blomstra. Numera reser han över hela Europa och forna Sovjetunionen där hans alster bland annat finns att beskåda på stora allmänna platser. Under 2002 designade Frank Meisler en interiör för en synagoga i Moskva. Han finns dessutom representerad vid det ryska nationella krigsmonumentet och är invald som hedersmedlem vid såväl den ryska som den ukrainska konstakademien

Utöver arbetet med att skapa stora skulpturer för allmänheter njuter Frank Meisler fortfarande av att skapa judiska rituella föremål.

- I åratal fick inte judar arbeta som hantverkare. Väldigt ofta skapades judiska föremål med lite kärlek eller förståelse för sitt syfte av icke-judiska händer. Föremål som ska användas i judiska ritualer har utvecklats under hundratals år, säger Frank Meisler som därför anser det vara spännande att ligga i täten och skapa föremål som kommer att användas i generationer.

Frank Meisler föddes i Danzig och kom till England som ung pojke med den sista Kindertransport, barntransporten, som lämnade Europa dagar innan Andra Världskriget bröt ut. Idag reflekterar hans konst något av det han lärde sig som ung och insikter han burit med sig under alla dessa år.

- Ingenting är precis vad det verkar vara. Det är fakta jag lärde mig i min barndom. Former och intryck ändrar sig när du rör dem, bakom dörrar finns det oväntade, säger han.

Överraskningarna och spänningen i Frank Meislers skulpturer är nämligen inte bara konst, de visar betraktaren en bit av hans liv.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.