Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

Kultur

Glädjefyllda
musikaler höjer stämningen

Av Nechemia Meyers

I tuffa tider behövs glädjeämnen. Så verkar i alla fall ett gäng engelsktalande immigranter i Israel ha resonerat när de beslutade sig för att sätta upp musikalerna "Any Dream Will Do" och "Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat" i Jerusalem och Tel Aviv.

Moralen hos israelerna behöver verkligen en puff uppåt. Två nya musikaler framförda av engelsktalande immigranter gör just precis det. Trots att de flesta deltagarna har begränsad scenvana och ställer upp ideellt, håller produktionerna hög standard vad beträffar såväl sång, dans, musik som kläder. Detta stämmer speciellt väl in på "Any Dream Will Do". En musikal där gruppen Capital Theatre Production i Jerusalem presenterade 21 hits från Broadway och West End. Capital är en relativt ny grupp som startade sin verksamhet förra året med succén "Guys and Doll" och har "Oliver" på repertoaren för nästa år.

Motorn heter Jack Halpert, utbildad kantor som stått på scen sedan han var åtta år. Karriären började med körsång i Dublin Hebrew Congregation där hans far var kantor. Sedan dess har han agerat som skådespelare i ett flertal uppsättningar och producerat över 30 uppsättningar för kanadensisk TV och film.

Scen ur
Bilderna är ur "Any Dream Will Do" iscensatt av Capital Musical Theatre.
Scen ur "Evita".

När Jack Halpert beslutade sig för att sätta upp "Guys and Dolls " i Jerusalem blev han förvånad över att över 100 personer sökte till rollerna. Och att många av de sökande var väldigt begåvade. Än mer överraskad blev han när han kom på att över 70 procent av dem levde ett religiöst liv.

Scen ur
Scen ur "Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat".
Det kan inte förnekas att den politiska situationen och säkerhetsproblemen i Jerusalem har skapat problem för Halpert och hans kollegor. Han påpekar dock att Paul Salter, ansvarig för musiken för "Any Dream Will Do", trots detta aldrig missat en enda repetition. Påpekas bör att Paul bor i Etzion. Bilister som kör mellan Etzion och Jerusalem utsätts ofta för beskjutning.

Säkerhet är ett mycket mindre problem för Israels andra produktionsbolag av engelsk-språkiga musikaler, Light Opera Group of the Negev (LOGON). De har sin bas i Beersheva och startade 1981. Från början fanns enbart Gilbert and Sullivan klassiker som "Mikado", Pirates of Penzance" och "The Gondoliers" på repertoaren. Under senare år har de vänt sina blickar mot Broadway och bland annat satt upp "Spelman på Taket", "Oklahoma", "The Pajama Game" och "The Music Man". Detta år har de för första gången hämtat inspiration från Hollywood med filmen "Singin' in the Rain" som utgångspunkt.

LOGAN får stöd av bland annat Israels hälsovårdsministerium vilket gör att de kan öva på Beersheva Mental Health Center. Men eftersom det alltid saknas pengar är fund-raising nödvändig. Det samma gäller för Capital Musical Theatre of Jerusalem.

De två gruppernas ekonomiska problem borde lätta om fler hebreisk-talande israeler såg deras uppsättningar.

Eftersom många israeler går på engelska musikaler vid utlandsresor borde de kanske kunna övertalas att köpa biljetter till liknande evenemang på hemmarplan. Detta anser i alla fall kritikern Amira Erlich i sin recension av "Any Dream Will Do" i veckotidningen "Makor Rishon". Han skriver: "Det är ett mirakel om Capital Theatre kommer att överleva i Israels omöjliga ekonomiska situation. Hursomhelst, låt oss hoppas att de gör det. För uppsättningen ger stor glädje åt musikalfans oberoende om de talar engelska eller hebreiska. Och att gå på musikal i Tel Aviv eller Jerusalem är bra mycket billigare än att köpa en flygbiljett till London eller New York".

Översättning: Margarete Nudel

På nätet:
The Light Opera Group of the Negev:
http://medic.bgu.ac.il/logon

The Capital Music Theatre of Jerusalem:
www.jerusalemtheatre.comTextlänkar
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.