Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

Kultur

Afrikanska skulpturer
i Jerusalems spännande botaniska trädgård

Av Synnöve Dikstein

Mitt i Jerusalem finns en härlig plats där frid och ro råder. Det är Botaniska Trädgården, som ligger på ett 5000 kvadratmeter stort område sydöst om Givat Ram Universitetet. Jag har följt med utvecklingen av trädgården under hela min tid här i Jerusalem, mycket beroende på att jag är god vän med eldsjälen bakom projektet. Hon heter Nechama Ben Zeev. Trots att hon för ett år sedan lämnade posten som ordförande för "Botaniska Trädgårdens vänner", finns det knappast en dag då hon inte planerar någon aktivitet för trädgården.

Just nu finns där en fantastisk utställning av 40 skulpturer av konstnärer från Zimbabwe( fd. Rhodesia). De är utplacerade i trädgården på olika lämpliga platser. Det är primitiva, kraftfulla skapelser med en otrolig utstrålning. Djur, fåglar, män, kvinnor och barn utformade med humor och fantasi. Nechama hade sett samma utställning på berömda "Kew Garden" i London, och trots intifada och sviktande ekonomi lyckades hon få hit den. Utställningen öppnades för ett par månader sedan och den har blivit en stor succé.

Fyrtio skulpturer från Zimbabwe pryder just nu trädgården

Nechama kom till Israel som femåring, med sin familj från Polen. Pappan var en ortodox man, som drömde om att bli jordbrukare och bygga upp ett blomstrande Israel. Han kunde aldrig själv förverkliga sin dröm, men hans dotter, som ärvt kärleken till naturen, har med kunskap och energi fått "Botaniska Trädgården" att bli en Edens lustgård.

1925 (under Mandattiden) grundades Hebreiska Universitetet på Scopusberget, och redan följande år beslöt man skapa en botanisk trädgård i närheten av universitetet. Där skulle finnas växter från det "Heliga Landet", allt från Libanons cedrar till alla inhemska vilda arter av buskar och blommor. Själva planeringen och planteringen började 1931 under ledning av professor Alexander Eig, rektor för Botaniska Fakulteten. Arbetet spolierades när Jordanien tog över Scopusberget efter vårt befrielsekrig 1948. Först efter 6-dagarskriget kunde man återuppta utvecklingen av trädgården på Scopusberget, som också är värt ett besök!

Hebreiska Universitetet byggde under mellantiden sitt nya hem i västra Jerusalem, nära Knesset och Israel Museet. Det nya universitetsområdet heter "Givat Ram Campus". 1954 började planeringen av en ny botanisk trädgård. Ett team av berömda arkitekter, under ledning av Lawrence Halperin från Kalifornien, utformade planerna och tio år senare arrenderade man en över 5000 kvadratmeter stor dal nära universitetet. Avraham Harman, universitetets president, tog initiativet till att projektet skulle genomföras i samarbete mellan universitetet, Jerusalems kommun och Judiska Nationalfonden (KKL). Dåvarande borgmästaren Teddy Kollek gav sitt stöd.

Man började bygga terrasser och vägar. Hundratals kubikmeter jord transporterades från landsbygden. Först planterades träd och buskar för att binda jorden. Det var ett jätteprojekt, för nu hade man beslutat att trädgården skulle delas opp i olika sektioner. Sydafrika, Europa, Nordamerika, Centralasien och Medelhavsländerna skulle få var sin egen del av trädgården, så att man kunde lära känna träd, buskar och växter från olika delar av världen. Jerusalems speciella klimat gör det möjligt för växterna att trivas och frodas.

Naturforskare, botaniska specialister och forskare hjälpte till att förverkliga planerna. 1978 såg Nehama Ben Zeev, att det behövdes en volontärorganisation för att påskynda projektet.

Nehama Ben Zeev avtackas av förre borgmästaren i Jerusalem Teddy Kollek Eldsjälen bakom Jerusalems "Bergianska", Nehama Ben Zeev avtackas av förre borgmästaren i Jerusalem Teddy Kollek för sina insatser.

Personligen kontaktade hon hundratals människor och bjöd dem till ett möte i trädgården där man berättade om planerna, höll föredrag, visade filmer och sedan skissade ett program för "Botaniska Trädgårdens vänner". Det visade sig att det fanns otaliga naturvänner som ville satsa både pengar och tid för att drömmen skulle förverkligas.

Nechama och vännerna höll föredrag i skolor och på universitet, guidade i trädgården och organiserade volontärer att komma och plantera växter. Hon fick kontakt med en präst och 30 pilgrimer som kom till det heliga landet. Nechama bjöd in dem till trädgården, och sedan kom de tre år i rad och arbetade i sydafrikanska sektionen under en hel månad. De var alla entusiastiska och flitiga och de fick "sin" sektion att blomstra - skolklasser kom och hjälpte till, studerande fick här praktisk undervisning. Så småningom kom volontärer från hela landet. Naturvänner från England, Holland, Tyskland och Schweiz (där trädgårdsodlingar är populära) hörde av sig. Nehama ordnade inkvartering för dem och de arbetade i trädgården några veckor. Hon organiserade bussturer runt om Israel för dem, så de fick lära känna Israels natur. Vännerna tog också hand om volontärerna och bjöd dem hem till sig. Det har varit min uppgift i många år.

Volontärer
Volontärer har gjort trädgården till en Edens lustgård

Nu har de flesta planerna förverkligats. Besökaren kan se utställningar i besökshallen, beundra näckrosor från hela världen i den konstgjorda lilla sjön eller se de vackra orkidéerna i det tropiska växthuset. "Jerusalems och Universitetets Botaniska Trädgård" som nu är det officiella namnet är en härlig oas året om i vårt vackra Jerusalem.

Adress:
Botanical Garden, Givat Ram, Jerusalem
Öppet alla dagar. Telefon 02-679 4012


Orkidéer trivs i växthuset

Foto: FörfattarenTextlänkar
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.