Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

KULTUR

SVENSKFÖDD FOTOKONSTNÄR SKILDRAR LIVET
Med Karen Benzian i Etiopien

Av Synnöve Dikstein

Karen Benzians fotoutställning i Jerusalemteaterns foajé skulle kunna kallas "Att reproducera det levande livet". Varje bild ger en inblick i människornas dagliga liv, deras olika sysslor, deras glädje och sorg. Man tyckte sig ha varit med på den fantastiska resa Karen gjorde till Etiopien i maj 1996.

Karen Benzian har i höst bott 20 år i Israel. Hon är uppvuxen i Stockholm och fick sin utbildning till fotograf i Solna fotoskola 1962-64. En uppgift i skolan var att intervjua och fotografera någon känd personlighet och hon valde Anna Riwkin, Sveriges internationellt kända och uppskattade fotograf. Hon gav Karen sina underbara böcker och Karen är i dag ledsen över att hon var för blyg för att be Anna Riwkin signera dem.
Efter fotoskolan hamnade hon på Nationalmuseum, där hon skulle kopiera gamla glasplåtar för museet. Det var ett svårt och komplicerat arbete, men det lärde henne fotografikonstens ABC. Det hade hon nytta av då hon senare arbetade på Svenska Dagbladet. Det var mest svart-vitt på den tiden. Det gällde att i rätta ögonblicket hitta balansen i bilden för att få den levande. Hon jobbade också som fotograf på något som kallades Huvudstads-Press, som levererade bilder till 20 lokaltidningar i Stockholmstrakten. Men plötsligt kände hon att det blev rutin både i arbetet och livet.
Alijah 1979. Efter många resor till Israel beslöt Karen att ta steget fullt ut och 1979 gick hon på alijah. Som för alla immigranter var det svårt i början, konkurrensen var mördande och det gällde att hitta den egna nischen. Ett jobb för Jerusalem Post öppnade dörrarna för henne. Hennes fräscha och nordiska syn på det mångfasetterade Israel gjorde henne snart uppskattad, inte bara i Israel utan också i utlandet. Hon illustrerade också böcker, däribland "Kids love Israel", och ställde sedan ut foton från boken! Nu arbetar hon om frilansfotograf för den största bildbyrån i Israel.

ETIOPISKA UNGDOMAR ÅTERSER SINA HEMBYAR
I Israel finns det många kvinnoorganisationer, bl.a. Emuna, som är de religiösa kvinnornas hjälporganisation. Karen hade fotograferat deras institutioner för olika skrifter och broschyrer och de frågade henne om hon ville följa med som fotograf på en resa till Etiopien. Den arrangerades för åtta ungdomar, fem pojkar och tre flickor, som bodde i ett Emuna-hem i Afula. De hade kommit till Israel med "Operation Moses" eller fem år senare med "Operation Salomon". Nu skulle de få återse byarna de kommit ifrån och lära känna sina rötter. De har alla haft en svår barndom, förlorat bröder och systrar och många av dem saknade föräldrarna, som under tragiska förhållanden dött i transitläger, då de väntade på att få flyga till Israel. Deras nuvarande "mamma" och "pappa" i Emuna-hemmet följde med, 3 journalister och Karen plus en guide som kunde amharic, Etiopiens huvudspråk - det var hela sällskapet.

Etiopien är ett mycket stort land och för att på två veckor hinna besöka alla byar anlitade de inrikesflygets l7-sitsiga flygplan. Ungdomarna från Israel som var i 15-16 års åldern, träffade skolkamrater och vänner, ibland också gamla släktingar, och de möttes av mycken värme och vänskap. De mindes sina hus där de bott och kände igen platser, men allt var så mycket mindre än de kom ihåg. Trots sin stora fattigdom var etiopierna vänliga och öppna och med guidens hjälp berättade byborna om sina svårigheter under de långvariga krigen. Torka och brist på mat och mediciner var de största bekymren. De israeliska ungdomarna var välnärda och kraftiga, medan deras etiopiska jämnåriga kamrater såg ut som 10-12-åringar. Karen fotograferade ute i byarna medan ungdomarna knöt vänskapsband - de kunde tala amharic med varandra.

EN ANNAN VÄRLD
De etiopiska judarna har haft anpassningssvårigheter i Israel. Karen förstod efter sin resa varför! De kom från en annan värld där allt var annorlunda. Vår västvärld var för dem ett okänt begrepp. Att deras förfäder i över 2 000 år hållit fast vid sin religion och från generation till generation lärt sina barn judiska seder och bruk är något vi alla bör respektera och beundra. Nu kan vi hjälpa dem att känna sig välkomna och hemma här i sitt eget land Israel. Karens bilder har gjort det lättare att förstå vår bröder och systrar från Etiopien.
Jerusalem i augusti 1999
Synnöve Dikstein, Jerusalem

Klicka här för bilder

Karen Benzian framför egna fotografier Foto: Ariel Jerozolimski

Shlomit får kärleksfull omfamning i sin födelseby Ambova. Foto: Karen BenzianTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.