Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

Kultur

98-nr4 s14

Tempelbelysningen som blev en judisk symbol under 3000 år

Av Franz T. Cohn
Israel Museum i Jerusalem anordnade under 1998 en utställning av och om Menorahn, den sjuarmade kandelabern. Dess utformning och användning dateras 3000 år tillbaka till Tabernaklet (2 Mos. 37:17-24 och 3 Mos.24:1-4)) där vi finner en detaljerad beskrivning. Det sägs där att en snidad Menorah av rent guld lyste upp Arons gudtjänster. Tio sådana ljusstakar fanns också i Första Templet (1.Kon.7:49-50).
Upphovet till Menorahns form antas vara Moriah-busken med dess sju grenar. Den första bevarade bilden, etsad i sten av en Menorah, antas härröra från Andra Templet. Sedan dess har Menorahn blivit en välkänd symbol för judendomen, för den sionistiska rörelsen och för staten Israel, till och med i större omfattning än självaste Davidsstjärnan. Denna ljusstake användes under sin långa historia av judar i hela världen i bokstavligen tusentals olika mer eller mindre konstnärliga utföranden och många olika material. Den var och är först och främst en religiös symbol och tänds vid helgdagar.
Menorahn återfinns, utan något mönsterskydd, som logotyp för judiska församlingar, föreningar, på affischer, förpackningar och andra sekulära ändamål.
Det finns också en Menorah som har åtta armar. Den kallas Chanukkia. Dess ljus tänds ett efter ett under Chanukkahelgens åtta dagar.
Vi visar i vår tryckta upplaga med ett axplock ur museets vackra 192-sidiga katalog hur mångskiftande en Menorah kan se ut och användas. Anknytningen till vår tidskrifts namn blir nu kanske uppenbar för alla våra läsare.
En sentida, stilfull Menorah har nyligen satts upp utanför Stockholms stora synagoga framför det gripande monumentet över Förintelsens offer som invigdes denna höst under högtidliga former.
Israelmuseets utställning "In the Light of the Menorah - Story of a Symbol" har tyvärr tagits ner men kan fortfarande, vintern 98-99, besökas i sin virtuella form på Internet. Du tas där genom salarna från föremål till föremål och kan i lugn och ro stanna upp och studera alla vackra utföranden och Menorahns fascinerande historia.
www.imj.org.il/vrmenorah/


Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.