Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

Kultur

Bibliska klanger till alla
Forna Flower Power-ungdomar bygger kung Davids harpa

Av Nechemia Meyers, Rehovoth

Shoshana Harari spelar harpa
Shoshana Harari spelar på en av de bibliska harpor,
som hennes make har byggt.

Både Shoshana och Micha Harari är judar. Det förstår man eftersom Shoshanas morfar och farfar båda var rabbiner i Ryssland. Och Micha, som har en syriskfödd far, har också rabbiner bland sina förfäder. Men ingen av makarna brydde sig särskilt mycket om det judiska arvet som sådant, när de först mötte varann i en liten kalifornisk kuststad för cirka 25 år sedan. De hade varit riktiga Flower Power-ungdomar, och de försökte hitta en livsstil som var enkel, ärlig och jordnära. Just vad de vid det laget tyckte sig finna lite varstans i den amerikanska Västern. Under sina strövtåg hamnade de bland mycket annat i en isolerad stuga högt uppe i Klippiga Bergen, där de varken hade elektricitet eller rinnande vatten och nästan försmäktade, när de varit insnöade under alltför många dygn.

Medan de var snöns fångar upptäckte de att de inte hade några böcker att läsa. Så i ren desperation läste de för första gången Bibeln intensivt. Det var en bibel som Shoshana hade fått när hon gick ut söndagsskolan i en reformsynagoga i Philadelphia. De var som förtrollade av Den Heliga Boken, där, som Shoshana förklarade det, "vi fann det slags liv vi hade sökt efter". Det var då de beslöt sig för att återvända till sina förfäders land. Eftersom deras främsta informationskälla var Bibeln, var de alls inte förberedda på vad de skulle finna där. Shoshana säger att "de hade väntat sig att kunna åka omkring i Israel i en kameldragen kärra tills Messias skulle komma".

Istället upptäckte de att de kommit till ett modernt land, men dock ett land där Bibeln har en djup mening. Det är precis så de känner det själva, och de är stolta över att ha bidragit med ett riktigt bibliskt inslag i Israel, nämligen harpor, som har en påtaglig likhet med dem som Kung David en gång spelade på.

Dessa harpor, som har sålts till kunder både i Israel och runt om i världen, tillverkar Micha av samma slags hårda träslag, som en gång Kung Salomos båtar kom lastade med från Afrika. Sen dekoreras de av Shoshana med utsökta sniderier.

Paret Hararis hem och ateljé är beläget i Ramat Raziel, som är en liten isolerad by i bergen väster om Jerusalem. Men trots att de bor långt från alla städer saknar familjeföretaget ingalunda kunder. De flesta av dessa köper inte stora och ganska dyrbara instrument i biblisk stil utan föredrar små Davita dörrharpor, som man fäster på dörrens insida så att man kan höra en melodi när dörren öppnas och stängs. Den här modellen fick Micha inspiration till av Chaim Potoks populära bok "Davitas harpa", och författaren gav dem tillstånd att använda namnet.

Det hör en speciell ritual till varje köp. Som inleds med att Shoshana spelar på harpan för att sen uppmana köparen att försöka själv. Och denne finner till sin stora förvåning att hans försiktiga letande på harpans strängar resulterar i en vacker, lugnande melodi.

Det där kom inte som någon överraskning för Shoshana, som mindes att "till och med för tusentals år sen förstod människorna, hur mycket harpan betydde som en helande kraft. Det var ju därför som David fick uppmaningen att lugna kung Saul".

Den har också bringat sinnesfrid till ett par forna Flower Power-ungdomar.

Adressen till harpbyggarna är M & S Harari, Moshav Ramat Raziel 52, D.N. North Yehuda, Israel.

Översättning: Norma Wiel-BerggrenTextlänkar
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.