Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

Kultur

Makalös trädgård

Bahai-trädgårdarna i Haifa
Underverket vid Medelhavet: Bahai-trädgårdarna i Haifa
Foto från Israeliska statens turistbyrå

I Haifa som ligger vid stranden av Medelhavet, en knapp timmes resa från Tel Aviv öppnas den 22 maj ett blommande underverk för allmänheten.

Här sträcker sig nämligen Bahai-trädgårdarna i nitton terrasser från hamnen nästan ända upp till Carmelbergets topp. Stentrappor, pelarbalustrader och fontäner leder besökarna bland utsökta blommor, ansade gräsmattor och buskar. Halvvägs till krönet syns en guldbelagd dom. Den kallas Babs Paviljong och hyser en av den internationella Bahai-rörelsens mest betydelsefulla martyrgravar.

Fariburz Sahba, den iranskfödde initiativtagaren till den storslagna anläggningen, är samme man som planerade Bahai-rörelsens välkända Lotustempel i Indien. Trädgårdarna i Haifa har redan jämförts med de hängande trädgårdarna i Babylon, ett av världens klassiska sju underverk.

Bahaiträdgårdarna har kostat 250 miljoner dollar att få till stånd. Det motsvarar två och en halv miljard svenska kronor.

Bahai som har medlemmar i 340 länder, däribland Sverige, grundades på 1850-talet i Iran av Bahaullah och stiftades 1863 i Bagdad. Bahaierna anser att Gud är en och strävar att överskrida religionsgränserna. Dess skrifter har översatts till 700 språk.

Haifa är Bahais världscentrum.

Anders H. PersIsraelisk skönhetsdrottning

Miss Israel 2001
Foto: Israel Sun Ltd.

Ilanit Levi, 18 1/2 år gammal från Haifa, korades till Miss Israel 2001. Hon har fyra syskon. Hennes pappa var stationsföreståndare vid järnvägen, mamman hemmafru. Fram till den stora dagen den 21 mars arbetade Ilanit som servitris och sångerska på en pub i Haifa.Textlänkar
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.