Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

KULTUR

Brev från Jerusalem:
Krisen märks inte i kulturlivet

paris.gif
Den världsberömde fotografen Erich Lessings verk ställdes ut på Jerusalem-teatern.
Från en repetition i Warszawas Judiska Teater 1956

Kulturevenemangen är många

5 februari 2001. De första mandelträden står i blom här, det har regnat under de sista månaderna (men inte tillräckligt) och allt är grönt och frodigt. Under dagar med sol och blå himmel går jag på långa promenader och njuter av blommor och prunkande buskar i vår trädgårdsstad. Vi måste igen tro på att komplikationerna i fredsförhandlingarna skall lösas, så att vi kan ta itu med alla problem vi har inom det egna landet.
Hör och lär känna båda parterna innan du bildar dej ett omdöme! Det säger jag till alla "besserwisser" som kommer med patentlösningar av Mellanöstern-problemen.
Ingenting har stannat upp här, kulturlivet blomstrar som vanligt men man märker att människorna behöver koppla av genom att gå på teater, opera, konserter, bio och utställningar. På Israel Museum visades hela hösten en fantastisk utställning kallad "Bibelns landskap". De hade lånat tavlor från hela Västvärlden där stora konstnärer målat motiv från Bibeln. Namn som Goya, Turner, Rembrandt och andra berömda flamländare m.fl. hade tolkat scener frän Bibelns texter. Såg utställningen tre gånger och det var alltid köer vid ingången. Den var så populär att den fick förlängas med tre månader. Just nu är den intressantaste utställningen Arturo Schwarz' kollektion av dadaistisk och surrealistisk konst med namn som Max Ernst, Man Ray, Marcel Duchamp m.fl.

I dagarna öppnas en utställning "Smycken från den judiska världen" och den måste jag ju se!
Gesher (Bryggan, ryska invandrarteatern som bildades 1991) gästspelade på Jerusalem-teatern häromkvällen med en utmärkt föreställning av Paul Osborns pjäs "Mr.Brink". Boris Achanov spelade farfadern helt underbart, ändå stal elvaåringen Alexander Lin föreställningen. Han var så rolig, naturlig och full av charm. Gesher har 9 pjäser på sin repertoar och de kan spela dem på tre språk, ryska, hebreiska och engelska. Säkert den enda i hela världen. Teatern spelar alltid för fulla hus!
Före föreställningen tog jag god tid på mej att se en stor fotoutställning som hänger i de stora foajéerna på Jerusalem-teatern. Hade hört att den var fantastisk och det var sant. Den världsberömde fotografen och författaren av 40 böcker, Erich Lessing, hade själv öppnat utställningen för ett par veckor sedan, Han är född i Wien 1929 av judiska föräldrar. När Hitler ockuperade Österrike 1939 emigrerade han till Palestina. där han småningom blev brittiska arméns fotograf under mandattiden. Hans mor blev kvar i Wien och dödades i Auschwitz. Efter kriget har han arbetat för alla stora tidningar i USA och Europa. Han dokumenterade de stora politikernas möten i hela världen. Hans bilder från revolutionen i Ungern 1956 säger mer om den hemska tiden än alla skrivna rapporter. Han har fotograferat de stora museernas konstsamlingar och porträtterat berömda artister i opera- och teatervärlden och under konserter. "Genom mina bilder berättar jag om händelser och människor", säger han i förordet till den intressanta bok jag köpte om hans livsverk.
Snart kommer Tu Bishvat, trädens nyårsdag. Att plantera träd är att tro på framtiden.

Med varma hälsningar
Synnöve Dikstein från Jerusalem
nurejev.gif
Rudolf Nurejev och Noëlla Pontois i balletten Tristan på Parisoperan 1973Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.