Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KrönikorOrden är Peretz Naphtali´s, tysk jude och sionist, som gjorde aliyah 1933 och som var minister i Israel mellan åren 1951 och 1958.

"Despite all the hardships, I bless the day on which I set foot in this country."

Jag läser orden på The Center of Jekkes Heritage Museum i Tefen, i norra Galiléen, en av de många platser som jag och mina 43 medresenärer besökte under årets Israelresa. I all sin enkelhet träffar orden mig rakt i magen. Fastän texten skrevs för ett flertal år sedan och av en politiker, tror jag att själva känslan och andemeningen är aktuell än i dag. Vi mötte den gång på gång under vår resa - denna obotligt starka kärlek och tacksamhet till hemlandet, till Israel.

Det finns mycket som skiljer en Israelresa tillsammans med Förenade Israelsamlingen från andra resor. Solen, den goda maten, umgänget med trevliga medresenärer, alla vackra och intressanta platser - det kan man självklart få på ett flertal olika sätt. Men mötena med alla de människor vi träffade; gamla, unga, etiopiska judar, barn i barnbyar, kibbutzniks och många fler, vars levnadsöden vi fick ta del av, det tror jag är något väldigt speciellt. Och något som fördjupar bilden av Israel. Läs hela reportaget från resan. Kanske blir du inspirerad och vill följa med nästa gång?!

Jag skulle egentligen kunna avsluta min text här. Men känner ändå att jag vill besvara den fråga jag inte alltför sällan fick när jag precis kommit hem. Nej, jag var inte alls rädd. Inte en endaste sekund. Visst vet jag att man ska vara realistisk och inte naiv för den verklighet som råder i Israel, men jag kände mig ändå 100 procent trygg under vår resa. Ända tills jag landar på Arlanda och med hjärtat i halsgropen kommer på att jag har en tax-free kasse från Ben Gurions flygplats i ena handen. Då kommer rädslan.

Åsa Fridman, Chefredaktör
redaktionen@menorah-sweden.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!