Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KrönikorPaul Widen är frilansjournalist bosatt i Jerusalem. På den egna bloggen ”Nyheter från Israel” skriver han initierat om Israel ur olika perspektiv. Paul skriver, som han själv uttrycker det, ”med insikt och humor, men också helig vrede där den behövs”.

Oproportionerligt i Israel, föredömligt i Sverige

I slutet av september skedde en dramatisk ökning av antalet terroristattacker i Israel som i skrivande stund inte visar några tecken på att avta. Den svenska nyhetsrapporteringen har framförallt uppmärksammat de många överfallen utförda med stickvapen, framförallt knivar, ett besinningslöst våld som varken skonat barn på cyklar eller 80-åriga tanter som väntat på bussen.

Man hade därför kunnat förvänta sig att sympatin denna gång skulle riktats mot de israeliska offren, att oprovocerade knivöverfall mot civila i anständighetens namn skulle beskrivas som just oprovocerade knivöverfall mot civila. I vanlig ordning har emellertid många svenska journalister hittat nya kreativa sätt att framhäva de palestinska förövarna som knivdådens främsta offer, då de i nästan samtliga fall har skjutits ihjäl av polis eller beväpnade civila i samband med attackerna, medan merparten av israelerna överlevt. Användandet av dödligt våld för att oskadliggöra knivbeväpnade våldsverkare har i exempelvis Sveriges Radio inte bara beskrivits som oproportionerligt, utan till och med som "utomrättsliga avrättningar".

Den tragiska skolattacken i Trollhättan den 22 oktober visade emellertid att det som den svenska nyhetsrapporteringen utpekar som oproportionerligt i Israel kallas för något helt annat i Sverige. Plötsligt drabbades Sverige av samma sorts besinningslösa våld som Israel, och till råga på allt en attack utförd med ett stickvapen, precis som många av överfallen som riktats mot israeliska civila i snart sagt hela landet. I Sveriges Radio beskrivs dock inte den svenska polisens dödsskjutning av gärningsmannen som oproportionerlig, utan som "en ny taktik utvecklad för att rädda liv". Enligt rapporteringen ska svensk polis ha specialutbildats i denna taktik och ingripandet beskrivs därför som "föredömligt".

Den tragiska skolattacken i Trollhättan den 22 oktober visade emellertid att det som den svenska nyhetsrapporteringen utpekar som oproportionerligt i Israel kallas för något helt annat i Sverige.
- Den nya metoden går ut på att avbryta pågående dödligt våld. Man avvaktar inte förstärkning utan går direkt in och oskadliggör gärningsmannen, förklarade poliskommisarie Sten-Anders Jakobsson i en intervju i Sveriges Radio. Henrik Belfrage, professor i kriminologi, intervjuades i samma inslag och bekräftade taktikens effektivitet och legitimitet. Den innebär visserligen att den enskilda polisen utsätter sig för större fara, men av erfarenhet vet man att det ofta krävs fler offer om man inte ingriper direkt, förklarade han. Journalisten ifrågasatte varken polisens eller kriminologens resonemang. Man fick därför intrycket att den svenska polisens "nya taktik" är världsunik, en upptäckt inte helt olik uppfinningen av självaste hjulet.

Den "nya taktiken" är naturligtvis inte alls är ny, utan en metod som tillämpats i Israel i åratal, i synnerhet de senaste veckorna. Ingen förståelse för den israeliska polisens agerande har dock framkommit i Sveriges Radios rapportering, trots att vi alltså har att göra med exakt samma sorts våld, exakt samma typ av ingripande och exakt samma utgång.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!