Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KrönikorUkraina är ett av Europas mest folkrika länder, har en flagga lika blå-gul som vår egen, och ligger i kilometer räknat faktiskt i Sveriges så kallade närområde. Men vardagen för landets cirka 200 000 judar är allt annan än lik vår egen.

Så nära, och ändå så avlägset

Många måste dölja eller tona ner sin judiska identitet, synagogor drabbas ständigt av hot och graffiti, och enskilda judar attackeras. Läs Förenade Israelinsamlingens Generalsekreterare, Ulf Cahns, personliga och gripande berättelse från Ukraina. Läs om Alexander, hans mamma och hans mormor. Läs om Olga och hennes dotter, samt om professor Leonid - människor som alla hoppas på en ljusare framtid i Israel.

Att ge röst åt olika människors personliga berättelser, må det vara gamla, unga, israeler, svenskar, eller andra - med anknytning till Israel, är en av Menorahs målsättningar. I det här numret möter du bland annat rektor och professor Yona Chen från Tel Hai College, en skola som Förenade Israelinsamlingen stött under flera år. Yona Chen är en passionerad man som brinner för såväl Tel Hais utveckling som för hela Galileens. Möt också två av skolans elever; Aviram och Nufar. De är två av de 45 studenter som vi, Förenade Israelinsamlingen, fått glädjen att tack vare en donation, kunna hjälpa till fortsatta högre studier vid Tel Hai.

Detta är bara ett axplock av de människoöden och berättelser du får ta del av i detta nummer. Berättelser som alla grep tag i mig. Hoppas att även ni läsare ska känna det samma.

Åsa Fridman, Chefredaktör
redaktionen@menorah-sweden.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!