Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KrönikorDet händer ingenting om man inget gör - har någon klokt person sagt. Och det är en textrad jag ofta bär med mig under arbetet med Menorah. Eller rättare sagt, just exakt textens motsats. Att det faktiskt finns väldigt, väldigt, många människor som gör väldigt, väldigt mycket. Och att det är ett privilegium att få föra fram alla dessa engagerade, men ofta anonyma, personer i "rampljuset".

Vardagens anonyma hjältar

I det här numret av Menorah möter du till exempel Marianne Hamou, läraren som tröttnade på den ensidiga och oftast negativa bilden av Israel, och bestämde sig för att göra något åt saken. Hon initierade ett skolutbyte mellan Sverige och Israel - något som påverkade, och ännu påverkar, många människors liv.

I både Stockholm och Göteborg har det genomförts Israelkvällar, sammankomster som mer än tydligt visar på en vilja till engagemang och handling - likgiltighetens verkliga motsats. Dessutom har flera insamlingar till startas och avslutats, något som kommit såväl utsatta äldre som utsatta barn i Israel till gagn. Allt detta från enskilda personer som valt att omsätta sitt engagemang i praktisk handling.

Även andra artiklar handlar om engagemang. Och om glädje! Asher Malka uppvuxen i barnbyn Karmiel lyckades vända sin svåra start i livet till styrka och tro på sig själv. I dag är han på väg att infria ett av sina livs drömmar - att bli fallskärmsjägare inom den israeliska armén. I Neve Michael genomför man varje år ett Bar/Bat Mitzva program för barnbyns pojkar och flickor. Det är en minnesvärd dag för alla inblandade, både vuxna och barn - men resan dit har varit lång. För många kanske också länge bara en ouppnåelig dröm. Men tack vare alla generösa medmänniskors ekonomiska bidrag har drömmarna blivit verklighet.

Jo, drömmar kan bli verklighet - bara man gör något.

Åsa Fridman, Chefredaktör
redaktionen@menorah-sweden.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!