Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Krönikor"Mamma, varför hatar alla oss?" Min tioårige sons fråga har klingat i huvudet på mig ända sedan söndagen den 15 februari, då vi vaknade till nyheten av att en säkerhetsvakt utanför synagogan i Köpenhamn brutalt skjutits ihjäl.

Jag känner mig rädd

I skrivande stund, dagen efter attentatet, och efter händelserna i Paris, känner jag mig mycket rädd. Inte först och främst rädd för min och min familjs fysiska säkerhet, utan rädd för rädslan. Rädd för att mina barn, och alla andra judiska barn, ska gå omkring och vara rädda, och känna misstro mot sina medmänniskor. Hur uppfostrar man sina barn att tro gott om andra, när omvärlden hela tiden talar ett annat språk?

Kanske är det många med mig som känner en ökad oro, för antalet personer som gjorde aliya till Israel slog rekord förra året. Hela 26 500 barn, unga, gamla, sjuka och friska valde, eller kände kanske just att de inte hade något annat val, än att göra Israel till sitt hemland - det är det högsta antalet på tio år. Och sannolikheten, med tanke på den senaste tidens händelser, är att antalet kommer fortsätta att öka. Detta, och mer intressant statistik från 2014, kan du läsa om i detta nummer.

Att "plantera om sitt liv" i ett nytt land är en stor sak. Men de flesta klarar det bra - de anpassar sig och finner sig tillrätta i sitt nya hemland. Tyvärr går det inte lika bra för alla. I det här numret av Menorah kan du till exempel läsa den lilla berättelsen om Gil, som tillsammans med pappa och syskon, kom till Israel från Etiopien för två år sedan. I dag bor han i barnbyn Karmiel. Gil fick en tuff start i livet, men tack vare stöd, kärlek och trygghet är han nu på väg att bli en glad liten kille, precis som vilket barn som helst. Det finns många Gil. Och andra barn. Och andra vuxna och äldre - som alla behöver stöd och hjälp för att få livet på rätt köl. Genom en gåva till Förenade Israelinsamlingens arbete kan du bidra med just det. Och det måste nog vara bland det finaste man kan göra - att hjälpa en annan medmänniska. Speciellt i tider som dessa.

Åsa Fridman, Chefredaktör
redaktionen@menorah-sweden.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!