Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KrönikorNär livet är nu

Efter en varm och skön sommar i Tel Aviv, som tyvärr överskuggades av det senaste kriget med Hamas, har nu "vintern" börjat komma. Luften är torrare och det regnar då och då, men som svensk i Tel Aviv är vädret det sista man kan klaga på. Att studera mellanösternstudier i just mellanöstern, som jag nu gör sedan ett år tillbaka vid Tel Avivs universitet, är minst sagt intressant. Jag lär mig lika mycket utanför skolbänken som jag gör i klassrummet. Jag bor på en plats som i princip alla historiska supermakter regerat över, från grekerna och romarna till turkarna och britterna, och på en plats som har stor betydelse för de tre världsreligionerna, och det finns alltid något nytt att lära.

Att bo i en judisk kultur är också spännande och lärorikt. Tack vare min pojkväns familj har jag fått möjligheten att på nära håll bli bekant med de judiska högtiderna: traditionerna, maten, gemenskapen och religionen. Att bygga en lövhydda i norra Israel under lövhyddohögtiden, och att cykla på den tomma motorvägen genom Tel Aviv under Yom Kippur när inte en enda bil syns till, hör till de bästa erfarenheterna hittills.

Att cykla på den tomma motorvägen genom Tel Aviv under Yom Kippur när inte en enda bil syns till, hör till de bästa erfarenheterna hittills.
Trots att Israel är ett litet land finns det så mycket av allt här. Att sätta sig på bussen i en timme och åka upp till Jerusalem, en fyratusen år gammal stad, känns ibland som att åka till ett annat land. Och i Tel Aviv tycker jag att varje kvarter känns som ett litet mikrokosmos i sig självt: det gamla europeiska och lummiga Neve Tzedek och det yemenitiska Kerem Ha-Teymanim med sina låga hus skiljer sig mycket från stadens norra och lite nyare delar. Staden är endast cirka etthundra år gammal, rymmer människor med ursprung från hela världen, och som den första hebreisktalande staden står den på Medelhavets kust som ett levande bevis på sionismens bedrifter. Det är en metropol med en ung befolkning och livet sprudlar natt som dag. I en stad och i ett land som präglas av mycket ovisshet om vilka konflikter som hägrar bortom horisonten tas varje minut till vara. Folk är spontana: Livet är nu i Tel Aviv.

Joel Pierrou, Tel Aviv, IsraelTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!