Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KrönikorTexten från höstens Israelresa, min första tillsammans med Förenade Israelinsamlingen, är nog den svåraste jag skrivit under min tid som redaktör för Menorah. Inte för att jag saknar ord, utan snarare tvärtom, att jag har så många. Så många ord, känslor och intryck att det är svårt att välja.

Att leva är att resa

För hur beskriver man en resa som omfattar tusenårig historia, avancerad teknisk utveckling, 80-åringar som sjunger så att man gråter, barn fulla med livsglädje men också med en historia så brutal att man har svårt att tro att den är sann, och mycket mycket mer? Det går naturligtvis inte. Kanske säger alla bilder från resan mer än mina ord...

Det finns även andra historier om resande i det här, 2014 års sista Menorah. För barnen som deltar i musikprojektet MekoRock har resan dels varit en färd tillbaka till rötterna, men samtidigt också framåt, till en musikalisk utveckling. Du möter dem i reportaget på sidorna XX. Makkabi Tel Avivs framgångar i basket har säkert alla sportintresserade glatts åt. Här kan du läsa om deras historia och betydelse för israelisk sport.

Även inom den ultraortodoxa judendomen är livet en resa. Läs det spännande reportaget om Temech, organisationen som hjälper ultraortodoxa kvinnor att utvecklas, utbilda sig och ta steget ut i arbetslivet - på sina egna villkor. En resa som heter duga.

Kanske kan man faktiskt säga att hela Förenade Israelinsamlingens arbete handlar om resande. Att ge barn, unga och gamla i Israel en känsla av att de har ett värde och en möjlighet att resa vidare i sina liv. Låt oss fortsätta att bidra med det!

Åsa Fridman, Chefredaktör
redaktionen@menorah-sweden.com

PS. Hör gärna av dig med idéer om hur vi kan göra Menorah ännu bättre!Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!