Till förstasidan

  Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KrönikorEn sommar har gått. Och det vore så roligt att få skriva om hur underbar den var. Om hur solen sken, barnen plaskade i vattnet från morgonen till kväll och jag och maken njöt av de ljumma sommarkvällarna och av kravlösheten.

Godhet och glädje

Till det yttre är bilden sann. Men säkert har ni, precis som jag och alla andra med familj, vänner och hjärta i Israel, även känt en stark vrede, smärta och sorg, under denna annars så fantastiska tid.

Sorgen gäller självklart i första hand det som sker i Israel, men även händelser på närmare håll. Vänner vågar inte bära Davidsstjärnor, mina barn undrar varför det står en polisbil utanför skolan, och själv upptäcker jag att det kniper till i magen när äldste grabben går omkring med en Glämsta T-shirt på stan.

I det här numret av Menorah möter ni många röster. En del är ledsna. Många är förbannade. En del är oroade. Andra är glada. Ja glada och stolta över att i allt det tragiska som krig för med sig, samtidigt växer fram en stark känsla av samhörighet och medkänsla. Läs till exempel texten om "Solidaritet i krigets skugga", eller om de fantastiska pensionärerna på Amigours äldreboende, som med värme och självklarhet delar med sig av det lilla de har. Läs också om de modiga unga människor som kommer från hela världen för att försvara Israel, det enda hemland, i ordets äkta bemärkelse, de känner till. Du får även möta 30 glada ungdomat från Israel, som tack vare stort engagemang och generösa bidrag fått tillbringa en vecka på Glämsta - det bästa sommarläger som finns.

Ja trots krigets mörka skugga, och den är verkligen mörk, så lyser ändå hoppet och godheten starkt i det här numret av Menorah. Och andras hopp och godhet, ger mig hopp. För alla.

Åsa Fridman, Chefredaktör
redaktionen@menorah-sweden.com

PS. Hör gärna av dig med idéer om hur vi kan göra Menorah ännu bättre!Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!