Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KrönikorI samband med att detta nummer kommer ut firar Israel 65 år som självständig stat, det är helt fantastiskt! För mig har Israel alltid funnits, för mig är Israel tryggheten i livet, för mig är Israel en självklarhet. Dit kan jag alltid ta mig, där är jag alltid välkommen.

Hur gör du?

65 år är inte så gammalt i dessa sammanhang. Att bygga upp en demokratisk stat ur spillrorna av ett sönderslaget folk är inte gjort i en handvändning. Trots det står Israel starkt och fortsätter att utvecklas. Debatten vi alla måste ta är den om Israels fortsatta överlevnad och den om den enda riktiga demokratin i Mellanöstern.

Hur bemöter du Israelkritiska röster? Tar du debatten, eller går du undan med ett "det lönar sig ändå inte att argumentera?"

Frågan aktualiserades hemma när vår yngste son, Samuel snart 18 år, kom hem ångandes av ilska efter att ha gett sig in i en debatt med några Israelkritiker utanför Riksdagen för ett par månader sedan. Personerna bar på plakaten med texterna "Bojkotta Israel" och "Israel - Apartheidstat" samt delade ut flygblad.


Foto The Studio
Samuel kunde ha valt att gå förbi demonstranterna, det var ju inte så att hans motargument skulle få dem att ändra åsikt, men tog i stället deras information och ifrågasatte den. Och han gjorde det sakligt och lugnt, utan att höja rösten vilket fick dem att samla sig kring honom och kalla honom för saker jag inte tänker skriva ut. -

Men mamma, jag kunde ju inte bara gå förbi och låta dem stå där och dela ut sina felaktigheter. Någon måste ju säga emot dem.

Hur hade du gjort?

I höst reser vi på vår traditionella Israelresa där du har möjlighet att uppleva ett annat Israel, vårt Israel. Det Israel du är med och stöttar genom dina bidrag. Annonsen för resan hittar du på baksidan av detta nummer. Följ med - du kommer inte att ångra dig.
Margarete Nudel, Chefredaktör
redaktionen@menorah-sweden.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!