Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KrönikorNär jag har pensionerat mig, eller så snart det bara går, vill jag bo delar av året i Sverige och delar av året i Tel Aviv. Jag drömmer om en lägenhet med gångavstånd till havet och en härlig terrass med skuggande markis. Runt hörnet finns den lokale handlaren med livets nödvändigheter. Jag köper grönsaker och bröd och tilltalar honom på flytande hebreiska. Detta är min dröm.

I have a dream

Var fjärde vuxen israel drömmer dock om helt andra saker. De drömmer om att kunna äta ett varmt mål mat om dagen, de drömmer om tak över huvudet och de drömmer om en bra framtid för sina barn. Framför allt drömmer de om en väg att ta sig ur fattigdomen. För, vid sidan av Mexiko, har Israel flest fattiga vuxna invånare i världen. Vart tredje israeliskt barn räknas som fattigt.


Foto The Studio
Fler än var tredje israel uppsöker dessutom aldrig en tandläkare och varannan gammal israel saknar helt tänder. Israel ligger i topp på den icke smickrande listan "klasskillnader-mellan-invånare" och klyftorna fördjupas. Arbetslösheten ligger kring sju procent. Lönerna är relativt låga. 39 procent av befolkningen uppger att de inte kan leva på sin lön.

Varför berättar jag detta? Jo, för att stötta Förenade Israelinsamlingens arbete kan du hjälpa dem som behöver det mest i Israel. Vi hjälper utsatta barn i olika barnbyar, vi hjälper ungdomar som hamnat snett, vi hjälper äldre bryta sin isolering och vi hjälper sjuka till ett drägligt liv. Vi förvaltar ditt bidrag och ser till att det hamnar rätt. Under 2013 drar vi igång nya projekt - läs om dem på sidan 11.

Ditt bidrag kan hjälpa en del av dessa utsatta personer att förverkliga sina drömmar.
Margarete Nudel, Chefredaktör
redaktionen@menorah-sweden.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!