Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KrönikorIsrael är en blomma i öknen

Min pappa var redaktör för den här tidningen på 1990-talet. Det var andra tider då. Jag minns hur han fysiskt klippte och klistrade ihop sidor som sen kopierades upp och postades iväg. Menorah var mer eller mindre en fanclubtidning då.

Jag var mycket fascinerad av pappas arbete och följde med honom till Israel ett par gånger, jag begrep väl inte så mycket av dem, men jag fick i alla fall vara med. Namnen minns jag dock tydligt; Blideman, Rock och Ringart! Och… vad hette han nu då…? Bebe Tarschis? Det var centrala personer för pappa.

När jag blev tonåring ville jag utforska Israel på egen hand. Jag insåg att Israel kanske hade något för mig också, en sökande tonåring. Jag fick en egen relation till landet. Det blev jobb på kibbutz, fest i Tel Aviv och en del annat som är preskriberat idag. Jag fick mina första judiska vänner. Min syn på Israel var inte längre ett slags "kall" utan den förfinades allt mer.

Nu är jag 33 år och min syn på Israel är krispigare än någonsin. Jag har en mycket nära vän som ska gifta sig med sin man i Tel Aviv i sommar. Och jag förstår nu hur modernt Israel faktiskt är. Att man utan större konstigheter kan ingå homosexuellt äktenskap i Israel är… fantastiskt.

Att den lilla plätten jord, insprängd bland diktatorer, mörkermän, brödraskap och våldsälskande, inte bara är öppen utan också omfamnande. Det får mig att känna att Israel inte bara råkar få öknen att blomstra rent fysiskt. Israel blomstrar också humanistiskt. Israel är en blomma i öknen både bildligt och fysiskt.

Vanliga svenskar vet nog inte det här. Vanliga svenskar vet inte att Israel är en världsspelare i mjuka värden. Det ska bli mitt uppdrag att berätta det för så många jag kan. Vän efter vän.

För de som får en inblick i verkligheten ändrar ofta uppfattning. Svårare än så är det inte att ge en motvikt till medias vinklade rapportering som i stället för att bygga broar, river dem.

Calle SchulmanTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!