Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KrönikorDen här spalten skulle egentligen handla om något helt annat. Ja, texten var redan klar och överlämnad till layout. Mina rader summerade ihop den fantastiska Israelresa som jag precis hade återvänt från och de intryck och tankar den hade gett.

Stoppa pressarna!

Jag ville berätta om vilken fantastisk grupp det var denna gång och hur kul vi hade tillsammans. Jag ville berätta om hur effektivt israelerna mottar, förvaltar och förädlar de gåvor ni, kära givare, förmedlar.

Jag ville också berätta om alla dem vi mötte; alla barn som varit utsatta för övergrepp, barn som lever under svåra sociala förhållanden som med er hjälp nu fått bättre förutsättningar till en bra framtid. Alla äldre utan bra bostäder, äldre utan pension som genom vår försorg får möjligheter till ett bra liv, bra omsorg, till tak över huvudet och till värdighet. Att se deras tacksamhet, glädje och hur vi mötte deras värme. Det var stort.


Foto The Studio
Men nu blir det inte så. Nu går mina tankar i första hand till människorna i södra Israel som lever under ständig skräck. Om hur en missil slog rätt in i en lägenhet och dödade tre personer och skadade ett spädbarn. Om hur terrorn krupit närmare Tel Aviv, om bussbomben där den 21 november och hur mina nära och kära har det.

När denna tidning kommer i din brevlåda har denna förskräckliga situation lugnat sig och jag hoppas att inga fler människoliv spillts. Jag, som så många andra, drömmer om fred. Varaktig fred. I skrivande stund har Förenade Israelinsamlingen beslutat om en akutinsamling, läs mer om denna på mittuppslaget. Behoven är stora och vi kan alla göra en insats.

Israel behöver dig. Nu när helgerna står inför dörren uppmanar jag dig att ge en penninggåva till Israel i stället för, eller vid sidan av de vanliga presenterna. Vi förmedlar den och Israel kommer att förvalta den.

Margarete Nudel, Chefredaktör
redaktionen@menorah-sweden.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!