Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KrönikorI augusti skulle den svenske hjälten Raoul Wallenberg ha fyllt 100 år. Den svenska regeringen har tagit initiativ att utropa 2012 till Raoul Wallenbergs år i Sverige och utställningen "För mig finns inget val" har turnerat i olika länder. Tyvärr har utställningen slutat att visas i Sverige när Menorah kommer i tryck.

Grattis Raoul!

Raoul Wallenbergs gärning är så stor och av sådan dignitet att den ibland är svår att greppa. I en tid när Europas frihet hotades av nazisterna var hans insats för de ungerska judarna både modig, värdig och unik. Tack vare honom räddades tusentals personer undan de nazistiska bödlarna. Tyvärr fick han inte själv leva för att möta dem efter krigets slut.


Foto The Studio
Wallenbergåret fyller många funktioner. Det påminner oss bland annat om hur viktigt det är att våga ta ansvar och att stå upp för demokrati. I Dagens Nyheter skriver EU- och demokratiminister Birgitta Ohlsson: "Raoul Wallenberg är en symbol för tolerans. I ett Europa där främlingsfientliga partier vinner mark blir det allt viktigare att berätta om de individer som gör skillnad för mänskligheten" och föreslår att Sverige borde instifta en årlig svensk minnesdag. Jag kan inte annat än hålla med henne.

I detta nummer av Menorah har vi intervjuat en person vars liv han räddade och en annan som inte hade levt om det inte hade varit för hans gärning. Bägge bor i Israel.

Margarete Nudel, Chefredaktör
redaktionen@menorah-sweden.com

PS - är du i Stockholm den 20 eller den 26 september kan du gå på stadsvandring i Wallenbergs spår. Mer information finns på Stockholms Stadsmuseums hemsida.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!