Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KrönikorI mitten av mars arrangerade Förenade Israelinsamlingen en Israeldag under temat "Det andra Israel". Närmare 200 personer kom, människor intresserade av att ta del av hur deras bidrag förvaltas, människor som ville veta mer om Israel.

Israeldag varje dag

Arrangemanget var väldigt lyckat. Fyra föreläsare berättade initierat om fyra av de projekt som stöttas från Sverige. Du kan läsa mer om dem i detta nummer av Menorah.

Det var dessutom intressant att lyssna till Ishmael Khaldi, beduin, israelisk medborgare och medarbetare vid den israeliska ambassaden i London. Hans svar på frågan: "Why are you so pro-Israeli?" med orden "I am not pro-Israeli, I am Israeli" kommer jag att bära med mig länge. Det är så lätt att fastna i fördomar.


Foto The Studio
Israeldagen gör mig varm i hjärtat. Många kom fram och hälsade och många hade synpunkter på Menorah. Tack! Det var skönt att vara omgiven av Israelvänner och inte alltid behöva diskutera konflikten. För det är fler än jag som upplever att det är svårt att få en neutral rapportering i svensk media om vad som sker. Israel granskas med andra ögon än sina, inte alltid så vänligt sinnade, grannar.

Dessutom blir jag frustrerad över att media sällan plockar upp andra idéer. Vad hände med artikeln som behandlar dem som vill bojkotta Israel där skribenten uppmanar bojkottarna att sluta använda lap-tops då Israel har utvecklat chipsen som får dem att fungera? Eller artikeln om det fantastiska pillret PillCam, tabletten som innehåller en kamera och fotograferar tarmarna från insidan, som sparar vården pengar och patienterna lidande? Eller varför inte artikeln om att Israels sätt att bekämpa hyperinflationen på 1990-talet blivit stilbildande för världen?

För mig som älskar Israel, är det Israeldag varje dag. Hur är det för dig?

Margarete Nudel, Chefredaktör
redaktionen@menorah-sweden.com

PS - För dig som vill komma våra projekt ännu närmare, följ med på vår årliga Israelresa, mer information om den hittar du här. Men skynda dig, det finns bara 30 platser.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!