Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KrönikorNytt år brukar innebära nya föresatser med en del "sluta" följt av en del "borde … mer" som: "Under 2012 ska jag sluta röka, sluta äta godis, sluta äta onyttigt och börja träna mer". Många av nyårslöftena är skuldbelagda, man tycker inte att man lever som man borde. De flesta bryter sina nyårslöften innan januari månads kalenderblad har tagit slut.

Jag lovar att…

Var det någon som gav löftet "jag ska fortsätta ge pengar till Israel under 2012"? Jag hoppas det. Det finns många sätt att ge och många som behöver ditt stöd.

Förenade Israelinsamlingen erbjuder dig autogiro, plusgiro och bankgiro. Du kan skänka aktieutdelning och vill du komma förbi och lämna ett kuvert går det också bra. Du kan donera i ditt namn, i någon annans namn eller anonymt. Det går även att få plaketter uppsatta i Israel.


Foto The Studio
Oberoende vilket du väljer, din gåva behövs. Nu mer än tidigare. Jag påmindes tydligt om det under Förenade Israelinsamlingens höstresa och fick det svart på vitt igen när jag läste Ingrid Lomfors recension av boken Start-up Nation: The story of Israel´s Economic Miracle, sid 28 i detta nummer. Författarna tar upp frågan hur det kan komma sig att den israeliska ekonomin går som tåget. Oerhört intressant läsning. Intressant är även raderna "Samtidigt som den israeliska ekonomin slår nya rekord har landet börjat skära i den sociala välfärden… En OECD-rapport från 2010 visar att Israel har högst fattigdom av alla OECD-länder." För det är precis så. De som är fattiga, de lever verkligen på miniminivåer.

Och det är här din gåva kommer in. Jag hoppas att du under 2012 tar tillfället i akt och ger så mycket din egen ekonomi klarar av till Israel och landets behövande. För, alla positiva artiklar till trots, än är det alldeles för många som fortfarande har det alldeles för svårt.
Margarete Nudel, Chefredaktör
redaktionen@menorah-sweden.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!