Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KrönikorHanden på hjärtat, hur ofta skänker du pengar till olika välgörande ändamål, till insamlingar och/eller stoppar en slant i en tiggares burk? Jag är ganska övertygad att just du, en Menorah-läsare, tillhör den grupp i samhället som faktiskt gör det och gör det oftare än genomsnittet.

Generositet & solidaritet


Foto The Studio
Men skepsisen mot hjälpverksamhet ökar. Går pengarna fram? Vad hamnar i mellanhändernas fickor? Hur stora är administrationskostnaderna? Avslöjandet att Johan af Donner spenderade nära tio miljoner kronor av Röda Korset och Cancerfondens insamlade medel för privat bruk späder på tveksamheten hos allmänheten. Till det kommer generationer av människor som inte har lärt sig vikten av att ge redan som unga.

Så, vågar man då skänka pengar via Förenade Israelinsamlingen? Svaret är tveklöst JA! I varje nummer presenterar vi olika projekt ni varit med att finansiera, pengarna kommer fram och gör oerhörd nytta. Det kan du läsa om i resereportaget i detta nummer. Hos oss ligger administrationen på cirka åtta procent att jämföra med t.ex Cancerfondens 18 procent och Rädda Barnens 12 procent. Vi levererar konkreta resultat i form av hjälp som går fram till dem som behöver den.

Samtidigt som vi varje nummer ber dig stötta Israel går Israels ekonomi som tåget. Betyder det att vi i Diasporan bör/kan sluta donera pengar nu? Klarar sig Israel självt utan vår hjälp? Svaret är tveklöst NEJ!

Den sociala sektorn, de unga, de behövande och de utsatta måste stå tillbaka när en tredjedel av Israels budget går åt att försvara sina gränser. Dessa människor måste förlita sig på volontärinsatser och bidrag utanför landets gränser, ditt bidrag. Alla ni donatorer, små och stora, gör en fantastisk insats och under nästa år vill jag presentera några av er för resten av läsarkretsen och hoppas att ni kan inspirera fler. Jag vill låta läsarna få veta vad Israel betyder för just dig och varför du ger. Du behöver inte vara en stor givare, men en regelbunden. Skicka mig en e-post eller ett inboxmeddelande via Menorah Sveriges Facebooksida om du kan tänka dig att ställa upp på en intervju så hör jag av mig.

Gott nytt givar-år!
Margarete Nudel, Chefredaktör
redaktionen@menorah-sweden.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!