Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KrönikorDe senaste månaderna har varit turbulenta i världen; störtade diktatorer i arabvärlden samtidigt med katastrof i Japan har gjort oss uppmärksamma på hur svårt det är att skydda sig mot naturens krafter. Vittnesmål och starka bilder berör. Vi informeras i realtid.

Hur kan det komma sig?

"Intressant" i allt detta är återigen svensk media. Jag kan inte påstå att jag saknade svensk medias fokusering på Israel under denna tid, jag konstaterar bara att den uteblev…

För parallellt med revolutionerna och jordbävningen skedde ett ohyggligt terrordåd i Israel. Den 11 mars slaktades fem av sju medlemmar i en israelisk familj brutalt i sitt hem. Udi Fogel, 36 år, Ruth Fogel, 35 år, Yoav Fogel, 11 år, Elad Fogel, 4 år och Hadas Fogel 3 månader, fick sina halsar avskurna mitt i natten i sitt hem i staden Itamar. En del av detta har man kunnat läsa om i utländsk media (Fox, AP mm). Dagens Nyheter hade en liten notis. Svenska Dagbladet något mer. Utöver detta, inget.

Ytterligare en händelse i Israel som svensk media inte haft tid att rapportera om är de fler än 50 raketer som skickats in från Gaza mot Israel under loppet av FEMTON MINUTER en helg i mars! Blev det ens till en notis i Sverige? Jag tror inte det…

Sen har vi Goldstone som helt plötsligt svängt. SvD skrev en helsida. Men de andra tidningarna var som vanligt väldigt lågmälda.


Foto The Studio
Hur kommer detta sig? Varför är det bara intressant att skriva om Israel när man anser att Israel är den felande parten och inte den utsatta? Vad beträffar familijen Fogel skrevs: "de två äldsta barnen skonades" stod det i utländsk press. Känn på ordet "skonades". Sanningen är att dessa två barn sov i ett rum terroristen inte kände till.

De överlevande barnen bor hos sina farföräldrar. De kommer att få all möjlig hjälp att bearbeta sitt trauma, men hur kommer man över något liknande? Samma sekund som jag tänker tanken slår det mig att jag tänkt den flera gånger tidigare, nämligen varje gång jag besökt eller skrivit om barnbyn Neve Michael som Förenade Israelinsamlingen stöttar. Dit kommer barn som råkat ut för de mest förfärliga saker livet utsätter en för. Där får de hjälp att lära sig leva vidare. Du kan hjälpa dem.
Margarete Nudel, Chefredaktör
redaktionen@menorah-sweden.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!