Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KrönikorNär naturkatastrofer inträffar, likt branden i Israel, jordbävningen på Haiti eller översvämningarna i Rumänien kan man fråga sig många saker; den första borde vara: "vad kan jag göra för att hjälpa till?". Den andra frågan brukar vara "hur kunde detta hända?". Oftast råder dock omvänd ordning på frågorna.

2010 - naturkatastrofernas år

Svaret på den första frågan kan ibland vara volontärarbete eller penningdonationer. Den judiska tron baseras på chesed - vänlighet och omsorg om andra. Vi måste och ska ta ansvar för våra medmänniskor i alla situationer. I katastrofsituationer blir detta ännu tydligare. Israel är oftast ett av de första länderna på plats vid naturkatastrofer för att hjälpa människor i nöd. Så var det efter jordbävningen på Haiti och så var det efter tsunamin i Thailand.

Israel har en väl fungerade katastrofberedskap. Tyvärr, måste jag tillstå. Anledningen till mitt "tyvärr" beror ju naturligtvis på att landet hela tiden befinner sig redo att rycka ut då det är omgivet av mindre vänliga grannar. Iran för att nämna någon. Hamas och Hizbollah för att nämna andra.

Svaret på den andra frågan är inte lika enkel. Vi letar gärna efter fysiska svar och syndabockar: ansvarslös campare, pyroman, oförberedd brandkår med otillräcklig infrastruktur, fnösketorr mark efter nio månader utan regn. Men när skadan redan är skedd gäller det att snabbt sätta in den hjälp som behövs. I ett senare skede kommer det fysiska svaret förhoppningsvis leda till att liknande katastrofer undviks.

Foto The Studio

44 människor dog i branden i Israel i december och tusentals personer drabbades; nedbrunna hem, skador, mark för miljontals kronor har förstörts. Förenade Israelinsamlingen/Keren Hayesod var snabbt ute med en katastrofinsamling och du, kära givare, bidrog inom loppet av några veckor med cirka en halv miljon kronor. I skrivande stund är vi uppe i över det dubbla. . Ingen hade varit gladare än jag om jag nu kunde säga "tack, det räcker!".

I detta nummer skriver vi en del om vad som händer nu, brandoffren behöver ditt fortsatta stöd. Återuppbyggnadsarbetet kommer att fortgå ett bra tag till. Förenade Israelinsamlingen/Keren Hayesod står alltid i framkant när det gäller att hjälpa människor i nöd i Israel. Jag hoppas att du fortsätter basera ditt liv på chesed, vänlighet och omsorg om andra. Vi ser till att ditt bidrag kommer fram.
Margarete Nudel, Chefredaktör
redaktionen@menorah-sweden.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!