Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KrönikorDenna krönika skulle egentligen ha handlat om något helt annat; jag besökte Israel i november och som alltid var jag fylld av intryck och idéer. Krönikan innehåll även tankar om tryggheten landet Israel står för och hur glad jag är över att det finns en fristad där om de rasistiska vindar som blåser i delar av Sverige skulle bli starkare.

Presstopp!

Men strax innan detta nummer av Menorah ska gå i tryck, ja dagen innan till och med, nås vi av nyheten att skogrna vid Haifa står i brand och att 40 fångvaktare på väg att evakuera ett fängelse fastnat i lågorna och omkommit. Allt eftersom dagen fortskrider ökar omfattningen av katastrofen och Israel sänder ut nödrop om hjälp.

Ett flertal länder svarar med att skicka plan som hämtar vatten ur havet och dumpar det över branden.


Foto Karl Gabor
I skrivande stund har branden precis släckts men över 14 000 personer har evakuerats från sina hem och omfattningen av skadorna går inte att uppskattta. Två personer har häktats misstänkta för att ligga bakom katastrofen.

Som alltid när något händer i Israel finns Förenade Israelinsamlingen/Keren Hayesod där för att hjälpa dem som behöver det. Denna gång har vi en särskild insamling för att hjälpa offren i norra Israel. Det behövs pengar, både till dem som evakuerats, till barnen som tvingats lämna sina hem, fortsatt stöd till brandmännen och framtida stöd till offrens familjer.

Bidra generöst! Plusgiro 45 42 60-1, Bankgiro 671-6609. Denna gång är ditt stöd viktigare än vanligt!
Margarete Nudel, Chefredaktör
redaktionen@menorah-sweden.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!