Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KrönikorNär blir man vuxen egentligen? Enligt de judiska traditionerna sker det när flickor fyller tolv år och pojkar tretton år, då de tar sina bat- respektive bar mitzvor. Traditionen bjuder att då är man tillräckligt vuxen att ta del av, och ta ansvar för, den religiösa delen av judendomen. Jag känner dock ingen förälder som upplever sin nyblivna tonåring som speciellt vuxen och ansvarstagande, inte fullt ut i alla fall.

Att bli vuxen

Som 18-åring då? Svensk lag säger att då får man rösta och vara med och bestämma vem som ska styra Sverige. Men man får inte själv bestämma om man vill handla en flaska vin på Systembolaget, för det måste man vara 20 år fyllda. De flesta 18-åringar har heller inte gått klart gymnasiet. Så är man vuxen när man är 18 år?

Tankarna kring detta föddes i samband med att jag lyssnade på när Christine Melzer sommarpratade i P1. Hon berättade bland annat om hur det var när hennes pappa fick cancer och så småningom dog. Om sorgen och smärtan. Och om att man först blir vuxen den dag man inte längre är någons barn och en förälder rycks bort. Själv blev jag vuxen den 3 maj 2007.

Jag tänker också på barnen i barnbyn Neve Michael och barnbyn Hamifal som jag träffat och berörts av flera gånger. Trots att barnen i många fall har sina föräldrar kvar i livet har de av många olyckliga omständigheter kastats ut i vuxenlivet alldeles för tidigt. Vissa är så unga som fyra år när de blir omhändertagna.


Foto Karl Gabor
De är splittrade, skärrade och skadade för livet. Somliga har inte fått mat regelbundet under hela sitt liv och gömmer maten från barnbyn i kuddar, sängar, väskor för "senare". Det tar ibland flera år innan de litar på att mat kommer att serveras tre gånger varje dag. Barnbyarnas fantastiska personal gör allt för att deras trasiga själar och kroppar ska läka och bli så hela som det bara går. Ett otroligt jobb som inte sker mellan 9-17!

Strax efter att du får denna tidning går Sverige till val igen. Som vuxna individer kommer vi att besluta om hur vårt land ska styras de närmaste fyra åren. Du kan samtidigt göra ytterligare ett val; att använda dig av vårt bifogade inbetalningskort, eller anmäla dig till autogiro, och hjälpa Israels utsatta barn. Välj rätt för framtiden i Sverige och i Israel.
Margarete Nudel, Chefredaktör
redaktionen@menorah-sweden.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!