Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KrönikorMitt första besök

När jag berättade för min omgivning att jag skulle åka till Israel trodde alla att det var jobbrelaterat. En bekant undrade om det verkligen var så klokt att semestra i Israel! "Det är ju så osäkert där. Ja, du vet allt elände som rapporteras därifrån. Tänk om du och Fredrik råkar ut för något. Ni har ju dessutom er son Kevin med er".

Jag har svårt att klandra henne. Mediebilden i Sverige är präglad av en 60 år gammal konflikt. Att tala om staten Israel som regionens enda demokrati hör inte till mallen.

Resan till Israel blev verklighet i mitten av maj. Jag är glad att jag åkte med min familj och inte som politiker. Vi fick möjlighet att på egen hand lära känna landet, dess folk och ta del av utbudet av mat och kultur.

Jag blev tagen av den vackra utsikten, det klarblåa havet, den långa strandremsan längs Tel Aviv och Davidstjärnan som vajade fritt i luften på alla flaggor. Jag blev påmind om min första resa till Kurdistan i Irak 2005. Känslan att få vara kurd utan en turkisk soldat i hasorna. Att få tala sitt språk och inte gömma undan sin identitet.

Judar och kurder har mycket gemensamt. Vi har kämpat för vår överlevnad. Vi har förtryckts. När israelerna riskerat att drivas ut i havet har vi kurder tvingats ta skydd i våra berg. Kurder och judar har tusenåriga rötter i Mellanöstern, men många vägrar ännu i dag att acceptera oss. Förtrycket har också förändrat oss. Israeler och kurder har blivit hårdhudade, ärrade av konflikterna.

Jag har rest mycket i mitt liv och aldrig varit rädd för att möta ett nytt land. Men just den här resan gav mig pirr i magen. Skulle konflikten göra sig ständigt påmind, människor på sin vakt mot eventuella attentat, muslimers närvaro på gatorna begränsade? Tankarna flödade fritt.

Oron avtog redan på Ben Gurion flygplatsen. Kaoset var lika närvarande här som i andra länder. Vår chaufför förbannade sig över de andra förarna. Sådana enkla saker som visar att det också finns en vardag i Israel. Den vardagen får man sällan ta del av om man läser tidningen i Sverige.

Vi bodde på hotell Metropolitan och hade nära till allt. Namnet sammanfattar Tel Aviv perfekt. För det är verkligen en metropol som erbjuder allt. Konsten fann vi på Ben Yehuda, falafel och hummus runt Karmelmarknaden. Till Kevins glädje fanns det gott om lekplatser.

Första dagen möttes vi av en stor arabisk demonstration. Det var en stor folksamling med media på plats och poliser som säkerställde att demonstrationen kunde äga rum. Jag har hittills aldrig hört talas om någon judisk demonstration i något land i regionen. De få judar som lever utanför Israel gör bäst i att inte tala för högt.

Det sägs att Tel Aviv är staden som aldrig sover. Israeliska ungdomar levde upp till sitt rykte och technomusiken var igång dygnet runt i våra kvarter. Tyvärr fick Fredrik och jag inte uppleva nattlivet. Det får vi ta nästa gång.

Friheten i Israel är inte gratis. Men allt som Israel gör är inte heller rätt och riktigt. Människor har tvingats acceptera att leva med farorna som ständigt lurar runt hörnet. Receptionisten på hotellet sa att " vi har inget annat val, vi kommer aldrig att kunna leva normala liv om vi inte blir avtrubbade". Hon hade svårt att smälta att två parlamentariker från Sverige valt att semestra i hennes land. Tacksamheten kan inte beskrivas i ord.

Fler borde se att det går att turista i Israel. På en vecka hann vi bada, sola, äta gott, fika, promenera, gå till marknaden, lekplatserna, resa till Jerusalem, Jaffa och, ja, bara strosa runt på Tel Avivs gator och uppleva den härliga kulturen. Jag funderar redan nu på om jag inte ska fira min 35-årsdag i Tel Aviv. Då får fler möjlighet att lära känna Israel på riktigt.

Gulan Avci
Ålder 33 år
Bor Född i Kurdistan. Bor i Stockholm med maken Fredrik malm, utrikespolitisk talesman för fp, och sonen Kevin 2 år.
Gör Riksdagspolitiker fp.
Politiska hjärtefrågor Jämställdhet, integration, utbildning och utrikesfrågor.
Kämpar emot Rasism, intolerans, antisemitism, islamofobi och extremism.
Brinner för Demokratiska friheter och mänskliga rättigheter.

Följ Gulan på: www.gulanavci.se och www.gulanavci.blogspot.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!