Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KrönikorI mitten av mars genomförde Förenade Israelinsamlingen Israeldagen 2010 i Stockholm med temat: ”Israelerna bakom rubrikerna – och vi där framför”. Syftet var bland annat att visa fram de människor och projekt dina donationer går till. Eftermiddagen var mycket lyckad och jag är övertygad om att många donatorer och deltagare gick hem varma i hjärtat över hur mycket gott deras insatser gör samt med insikten att det finns mycket mer att göra.

Jag – en Israellobbyist!

Det som slår mig mest när jag sammanfattar dagen är den enorma skillnaden mellan det Israel jag tog del av under eftermiddagen och det Israel som beskrivs i svenska medier. De flesta svenska tidningars sätt att kritisera Israels politik är onyanserat och vinklat, få lyckas rapportera på ett sådant sätt att läsaren tillåts bilda sig en egen uppfattning. Nu står det i och för sig fritt för alla i en demokrati att öppet få uttrycka sina åsikter. Vad som upprör mig mest är dock sättet Israel granskas och kritiseras på. Det går inte på något sätt att jämföra med den kritik och granskning andra länder som befinner sig i konflikt utsätts för. Media kritiserar Israel och de som säger emot är Israellobbyister. Den israeliska lobbyn är dessutom synonym med ”alla” som på något sätt säger emot kritikerna.


Foto Karl Gabor
Jag bär epitetet Israellobbyist med stolthet (för övrigt mig tillägnat av Palestinagrupperna…) för jag står på Israels sida. Inte för att jag på något sätt försvarar och håller med Israels alla handlingar. Men det är mitt och allas vårt ansvar att se till att Israel behandlas, bemöts och bedöms på precis samma grunder som alla andra länder. Och det är tyvärr just där problemet ligger i Sverige. Därför är det viktigt att inte låta vinklade artiklar stå oemotsagda; skriv till journalisten, bemöt i kommentatorsfälten, skriv egna sakliga insändare, kopiera bra artiklar och lägg ut på Facebook. Skapa opinion! Bli en Israellobbyist även du!
Margarete Nudel, Chefredaktör
redaktionen@menorah-sweden.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!