Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KrönikorSå här kan vi inte ha det!

Jag älskar Israel. Ända sen jag för första gången var där har längtan tillbaka bränt i mig. Jag blir inte riktigt klok på varför. Jag älskar Israel. Och jag vet inte riktigt varför.

Jag har just kommit hem från en vecka i Israel tillsammans med min fästmö. En alldeles underbar vecka. Ljuvlig. Under den här resan bloggade jag på som vanligt om vad jag upplevde. Och aldrig förut har jag blivit så hårt ansatt som i kommentatorsfältet under den här resan. Så många överord om “förtryckarstat” och “nya nazi-tyskland” och “du borde skämmas som stödjer dem” och “jävla judeälskare” och “judar ut ur Palestina”.

Och allt jag gjorde var att turista i Israel. Inget mer än så. En enkel turist. Jag badade i Röda Havet, sen i Döda Havet och besökte Masada och rörde vid Klagomuren innan vi klubbade loss i Tel Aviv.

Vilket uteliv! Kanske den bästa feststaden jag varit i. Hur som helst. Allt var perfekt. Min kärlek till Israel växte än mer. Och nu är också min fästmö övertygad. För det är ju så, att besöka Israel är att älska Israel. Jag skrev om de här sakerna. Och folk blev alldeles galna av ilska.

Jag bryr mig inte särdeles mycket om orden i sig, man kan ganska lätt räkna ut vad det är för typer som skriver så. Problemet är att man inte får prata högt om det här.

Det som gör ont är att alla israeler jag mötte har så stor kärlek till Sverige. Så fort de fick höra att jag var svensk, svämmade de över av kärlek. Just för att jag var svensk. Israeler älskar oss!

Men vi älskar inte dem. Känner skam när jag tänker på det. De vet ju om det här. De vet att Sverige har utvecklat sig till ett av de länder med mest sned bild av vad som försiggår. Ändå älskar de oss.

Så hur ska vi göra? Jag känner en väldigt stark lojalitet. Och kommer att resa dit med så många människor jag kan. Men vad kan man mer göra? För så här kan vi inte ha det.

Calle Schulman

läs Calle Schulmans blogg på:

nojesguiden.se/blogs/calle-schulmanTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!