Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KrönikorBekämpa antisemitismen!

Den 16-17 december 2009 hölls den årliga konferensen ”Global Forum for Combating Antisemitism” i Jerusalem. Arrangör var flera israeliska ministerier i nära samarbete med flera större judiska organisationer i Diasporan. Syftet med konferensen är att utbyta erfarenheter, träffa andra som också arbetar mot antisemitism, ta del av viktiga föreläsningar och öka kunskaperna.

Från Riksdagen i Sverige deltog undertecknad och min partikollega Birgitta Ohlsson. Ytterligare några svenskar var på plats, bland annat från Forum för Levande Historia.

Som vän av Israel och engagerad mot antisemitism var det väldigt intressant att delta i Global Forum. Jag har läst många artiklar och böcker om antisemitism, men nu fick jag också ett ansikte på dem som skrivit dem.

Framförallt var det viktigt att lyssna till Yehuda Bauer, han avslutade med följande, något uppgivna, klargöranden: ”Dom säger att vi är paranoida. Det är klart vi är, och vi har goda skäl att vara det”.

En intressant fråga var deltagarnas uppfattningar om kampen mot antisemitismen i världen i dag. De skiljer sig förstås åt mellan olika personer, men några generella iakttagelser kan göras. För det första fanns en utbredd oro för att Israelfientliga och antisemitiska grupper i fortsatt hög utsträckning försöker att använda och missbruka rättssystemet och institutioner i kampen mot Israel.

Det handlar om att försöka gå domstolsvägen för att stoppa besök av israeliska politiker i ett land, vilket hände nyligen med Tzipi Livni i Storbritannien. Det kan handla om att försöka driva igenom lagar om att inte investera i eller handla med Israel. Odemokratiska stater använder också FN som plattform mot den judiska staten.

Samlingsbegreppet BDS, som står för Boycott, Divestment and Sanctions (bojkott, dra tillbaka investeringar, sanktioner) är en fråga som tog stort utrymme på konferensen. Jag satt själv med i en workshop som diskuterade ämnet. Syftet med bojkottkraven mot Israel är förstås att försämra Israels legitimitet i världen.

Om det däremot hade funnits ett engagemang för palestinierna vore det rimligt att kräva mer ”business” eftersom Israel i dag är palestiniernas viktigaste handelspartner och framför allt vägen ut till nya marknader för palestinierna.

På kvällen försökte en deltagare och jag reda ut om Israel är mindre populärt i Sverige än vad Sverige är i Israel. Jag hävdade bestämt att det är just så. Men efter höstens bravader i Sverige med beskyllningar om organstöld och förslag om att dela Jerusalem har jag förstått att Sverige har kvitterat.

Det krävs ett stort arbete för att den svenska opinionen ska få en större förståelse för Israels situation, men Sverige skulle också må bra av att bilden av vårt land förbättras i Israel. Det arbetet hänger ihop. Förhoppningsvis kan vi bli fler som deltar.

Fredrik Malm

Fredrik Malm
Ålder 33 år.
Familj gift med Gulan Avci, tillsammans har de Kevin 1,5 år.
Engagerade sig politiskt i samband med folkomröstningen om svenskt medlemskap i EU 1994.
Aktuell som riksdagsledamot och utrikespolitisk talesman, Folkpartiet.
Tidigare ordförande Liberala Ungdomsförbundet.
Utnämningar Årets kurdvän 2006.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!