Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KrönikorEtt av mina favorittillhåll i Tel Aviv, ett ställe jag aldrig missar att besöka, är den stora Karmelmarknaden. Jag älskar att strosa omkring bland alla försäljare, nypa i kläder, köpa färska kringlor, kryddor och nötter samt njuta och fundera över hur jag skulle kunna få hem den där vattenmelonen på åtta kilo, alternativt om det är lönt att packa ner solmogna tomater i resväskan?

Nytt år – nya tag

Det är inte bara utbudet, färgerna och smakerna som lockar. Priserna ligger långt under de svenska och som vegetarian sedan över tio år tillbaka svindlar tanken över vilka summor jag skulle kunna spara in samtidigt som kvaliteten är optimal.

I samband med att Israels nya regering kom på plats förra året, presenterades även landets nya budget. I den finns bland annat en ökning av momsen med en procentenhet till 16,5 procent. Frukt och grönsaker som fram tills då varit momsfria skulle momsbeläggas. Detta skulle medföra en enskild kostnadsökning på cirka 150 kronor i månaden för en vanlig familj. Förslaget ledde till ett ramaskri då höjningen skulle slå hårt mot de cirka 400 000 fattiga hushåll som finns i landet och regeringen blev tvungen att backa. De flesta av oss i Sverige klarar av en ökning på 150 kronor/månad, så är det dock inte i Israel.


Foto Karl Gabor
Tillgång på bra och billiga grönsaker är stommen för många av dem som lever på eller under existensmiminum. Jag vet, jag träffar dem varje år i oktober månad i samband med Förenade Israelinsamlingens årliga resa.

Jag vet också vilken enorm skillnad ditt bidrag gör. Utan ditt stöd skulle vi inte kunna hjälpa alla de unga på glid, de utsatta äldre och Israels framtid, studenterna.

Om du inte hade ”hjälp Israel” som nyårslöfte inför 2010, så lägg till det. Det är aldrig för sent.
Margarete Nudel, Chefredaktör
redaktionen@menorah-sweden.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!