Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KrönikorNär jag slår upp ordet ”enfald” läser jag: ”larv, oförstånd, dåraktighet, dårskap” men även ”ovetenhet och barnslighet”. Enfald är det ord som jag tycker bäst betecknar kvällstidningen Aftonbladet i den så kallade ”kulturartikeln” om stulna palestinska organ som publicerades i höstas. Alla ovan nämnda synonymer går dock lika bra att använda.

Enfald eller mångfald?

I mina ögon visade Aftonbladets chefredaktör Jan Helin prov på sällsynt ryggradslöshet genom att backa upp frilansjournalisten Donald Boströms smörja. För alla som följde debatten (och såg inlslaget på Debatt i SVT) blev det allt mer tydligt att Jan Helin inte hade läst artikeln innan den publicerades, något han dock inte klarade av att erkänna utan backade in sig i ett hörn han inte kunde ta sig ur. Aftonbladet har sedan många år tagit tydlig ställning MOT Israel, inte bara på kultursidorna. Jag har därför bestämt mig för att göra samma sak, fast åt andra hållet. Jag tar sedan i höstas ställning mot Aftonbladet. Inte ett enda exemplar av Aftonbladet kommer in över vår tröskel, ej heller tittar jag in på deras hemsida längre.


Foto Karl Gabor
För mig som besökt Israel fler gånger än jag kan räkna, är det tydligt att landet är den raka motsatsen till enfald, nämligen ett under av mångfald. Israel har under sin drygt 60-åriga existens lyckats med integration av judar från världens alla hörn som inget annat land i världen. Sverige har mycket att lära. I Israel blandas demokrati, miljörörelse, kvinnors rättigheter med historia, kultur, framstående forskning och religion. Utöver judar lever där även araber, palestinier, druser och kristna. Inte alltid helt konfliktfritt, tyvärr. Men i vilket land, med så stora kulturella skillnader, finns det inte konflikter? Det är klart att man måste granska och kritisera Israel som man gör med alla demokratiska länder. Problemet är att den största delen av svensk media alltid väljer att fokusera på konflikten. Dessutom på ett ganska ensidigt sätt.

Med detta nummer av Menorah sätter vi punkt för året. Det har varit ett tufft år för Israel som, precis som resten av världen, drabbats av den globala finanskrisen. Som vanligt kommer barnen, de äldre och de sjuka mest i kläm. Jag vill tacka alla våra donatorer som så generöst fortsatt att bidra till våra projekt i dessa svåra stunder. Vi hoppas på ert fortsatta stöd under 2010.
Margarete Nudel, Chefredaktör
redaktionen@menorah-sweden.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!