Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KrönikorFör oss som är uppvuxna i Sverige tillhör Allemansrätten, mulle, rena vattendrag, gröna skogar och ren luft, en del av vardagen. Vi sopsorterar, återvinner och lämnar in glas. Vi kör miljövänligt, byter till lågenergilampor, handlar ekologiskt och lämnar inte kvar soporna när vi är i skogen. Vi lär oss att inte plocka blåsippa eller gullviva.

Du gröna, sköna land

Att alla har ett ansvar för miljön lär sig svenska barn redan på dagis. Med Sverige som nuvarande ordförandeland i EU är miljöfrågan än mer prioriterad.

I Israel ser det inte likadant ut som här. Landet brottas med stora miljöproblem; storstäderna Tel Aviv och Haifa har mycket luftföroreningar, rent vatten är en bristvara och sopstationen Ramat Hovav i Negevöknen kallas av somliga för en tidsinställd miljöbomb. Detta för att nämna något.

Nu är allt, tack och lov, inte dåligt. Det finns mängder av miljöintresserade israeler och organisationer, sedan i våras finns även två "gröna" partier. I senaste valet till Knesset kom de i och för sig inte in, men rörelsen växer och miljömedvetandet likaså. Sedan sju år tillbaka finns ett miljödepartement i Israel, inte den ministertjänst som är högst rankad, men den finns där.


Foto Karl Gabor
Det här numret av Menorah ägnar vi mestadels åt miljön i Israel. Vi tar upp de frågor som det israeliska miljödepartementet arbetar med, vad miljöorganisationerna vill och så tittar vi på en hel del av det positiva miljöarbete som faktiskt pågår runt om i landet. Visste du för resten att man håller på att bygga ett helt grönt samhälle i Israel? Nurit. Läs mer om det här.

Tyvärr är det så, att även om miljön är en viktig fråga så måste säkerhetsfrågan fortfarande väga tyngst i Israel, tätt följd av ekonomin. Den ekonomiska kris som drabbat världen under det senaste året har inte på något sätt gått Israel obemärkt förbi. Som vanligt drabbas barn, äldre, handikappade och sjuka hårdast när kassaflödet sinar. Ett av Förenade Israelinsamlingens mål är att hjälpa de utsatta i Israel till en bättre tillvaro, att ge en bättre levnadsmiljö.
Din gåva gör stor skillnad.
Margarete Nudel, Chefredaktör
redaktionen@menorah-sweden.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!