Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KrönikorDen 13 juli slås portarna upp till Ramat Ganstadion i Tel Aviv och cirka 9 500 judiska idrottare från hela världen tågar in för att inviga den 18:e Makkabiaden. Under två veckors tid pågår spelen och naturligtvis skickar Sverige en trupp.

Hör idrott och politik ihop?

Makkabiaden brukar liknas vid de judiska Olympiska Spelen och är ett av världens största idrottsevenemang. Trots detta läser man nästan aldrig en enda rad om dessa spel i svensk press. Hur kan det komma sig? Kan det vara så att det hör samman med att de genomförs i Israel? Jag vill inte tro det men med en avslutad Davis Cupomgång i Malmö, där Israel mötte Sverige och de anti-israeliska och de antisemitiska svallvågorna gick höga i hela landet, blir jag fundersam.

Att idrotta är att kämpa. I Israel pågår kampen hela tiden, men inte alltid på idrottsarenorna. Under de dryga 60 år som gått sedan staten grundades har landet kämpat mot fientliga grannar men även mot omvärldens i många fall orättvisa bedömning av dess agerande för sitt folks överlevnad. Israel verkar alltid bedömas efter en egen och kraven som ställs på landet är inte alltid rationella eller realistiska. Varje gång jag efter vinterns och vårens debatt i svensk media hör ordet "proportionell", får jag rysningar längs ryggraden!


Foto Karl Gabor
Att kritisera Israel behöver inte vara liktydigt med antisemitism och är heller inte så i de flesta fall. Denna vår har man dock i Sverige på ett allt mer öppet sätt fört in antisemitiska värderingar i den politiska debatten och tydligt blandat samman kritik mot Israel med kritik mot det judiska folket. Ohållbara paralleller dras mellan Förintelsen och det som skedde i Gaza där det i debatten anses att det judiska folket har ett speciellt ansvar och borde veta bättre, just med tanke på vad vi själva utstått. Vad som gjort det ännu värre är den generella tystnaden från politiker i dessa frågor, något som faktiskt kan tolkas som ett godkännande. Så får det inte vara!

När du ser oberättigad Israelkritik med undertoner av antisemitism så får du inte sitta stillatigande! Säg ifrån! Skriv insändare! Ring din lokale politiker! Agera! Stötta Israel genom att köpa israeliska grönsaker och israeliskt vin. Låt inte de krafter som i demokratins namn agerar odemokratiskt gå segrande ur detta. Kämpa, för tillsammans är vi starka!
Margarete Nudel, Chefredaktör
redaktionen@menorah-sweden.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!