Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KrönikorI början av februari återvände jag till Stockholm efter en sex dagars vistelse i Tel Aviv. Syftet med resan var att skaffa material till sidorna om Tel Aviv som du hittar i mitten av detta nummer av Menorah.

Två sidor

Dessa rader skulle innehålla en personlig betraktelse kring staden som fyller 100 år i april. Jag hade tänkt ut rubriken "Mina drömmars stad", en parallell till Per Anders Fogelströms bok. Jag hade tänkt berätta om mina drömmar om att bosätta mig i Tel Aviv när jag blir äldre och en del annat.

Efter kriget mot Hamas i Gaza känner jag att det inte längre går att "bara" skriva om Tel Aviv. Staden är densamma, lika vacker och lockande som alltid. Men kriget som inledde detta kalenderår kommer att få efterverkningar långt in i framtiden för hela landet även om inga raketer slog ner i just Tel Aviv.

Under åtta års tid har det regnat ner Kassamraketer över civilbefolkningen i södra Israel, cirka 9 000 stycken fram tills nu. Trots vapenvila fortsätter de att komma, och fortfarande nästan dagligen. Dagen innan jag reste hem slog det ner en raket strax intill en barnavårdscentral i Ashkelon. Hade den kommit en timme senare skulle mängder av nyfödda ha drabbats. Nu blev det "bara" materiella skador. Befolkningen i städerna Sderot och Ashkelon lever under konstant press; hus, skolor, gator och människor har träffats.


Foto Karl Gabor
De israeler jag träffade var arga. Jättearga! Mycket av ilskan riktas mot västvärlden och den totala brist på förståelse vi visat inför det trauma de utsatts för. Varför är rapporteringen av vad som skett så ensidig? undrar de. Varför undrar ingen vad Hamas gjort med allt ekonomiskt stöd de fått under de år som gått sedan Israel drog sig ur Gaza? Varför undrar ingen varför det dog så få Hamassoldater i förhållande till antal civila? Är det ingen som inser att Hamas tog skydd bland civilbefolkningen?

Konflikten har drabbat många och i krig finns inga vinnare. Förenade Israelinsamlingen hjälper de drabbade i Israel, det kan du också göra. Ditt bidrag är viktigt. Vi ser till att din gåva hamnar rätt.
Margarete Nudel, Chefredaktör
redaktionen@menorah-sweden.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!