Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KrönikorNär jag besöker Israel nuförtiden är det inte samma Israel som jag besökte för 25 år sedan. Landet har genomgått stora förändringar. Tänk, jag minns att vi tog med oss aluminiumfolie till släktingarna, det var en lyx/bristvara på den tiden. Och så släpade vi med oss en videobandspelare!

Livsnerven

För att inte tala om allt som skulle tas med från IKEA. Nu finns det snart två IKEA varuhus i Israel, det materiella utbudet är lika där som här. Förändringarna syns även på gatan. Under en dag på stan i Tel Aviv möter man folk med helt olika bakgrund. De senaste 25 årens immigrationsvågor har satt sina tydliga spår. För tjugofem år sedan var alla skyltar textade på hebreiska, därefter arabiska och därefter engelska. Eventuellt på tyska. För tio år sedan var skyltarna på hebreiska, därefter ryska och därefter engelska. Eventuellt på arabiska. Idag är de flesta skyltar på hebreiska, därefter franska och därefter ryska. Längst ned kommer engelskan.

Immigranterna är Israels livsnerv. Varje år tar en mängd judar beslutet att bosätta sig i Israel med alla de utmaningar det innebär; att lära sig ett nytt språk, anpassa sig till en ny kultur, hitta ett nytt jobb, hitta en ny bostad, placera barn i skolor och mycket annat.


Foto Karl Gabor
När detta ska förenas med akuta kultur-, utbildnings- och ekonomiska luckor som återfinns hos bland annat de flesta av de etiopiska judarna, kan det leda till stora kriser. Äldre immigranter utan socialt nätverk och unga invandrare utan familjer behöver extra hjälp. Den finansiella kris världen befinner sig mitt i drabbar även Israel. Keren Hayesods Europachef Jankele Snir tror att många organisationer helt, beroende av välgörenhet, kommer att gå under nästa år. Redan nu lever 810 000 barn under fattigdomsgränsen, 200 000 av dem är riskutsatta. Tyvärr lär siffran stiga 2009.

I svåra tider är det inte lätt att vara osjälvisk. Ditt bidrag till vår verksamhet blir därför ännu viktigare. Hur viktigt det är, framgår tydligare efter årets höstresa. De pengar du donerar till oss används precis där de behövs som mest; för dem som har det sämst ställt.

Tack alla ni som stöttat oss under 2008. Fortsätt på samma sätt under 2009. Vi lovar att förvalta dina gåvor på bästa sätt.

Margarete Nudel, Chefredaktör
redaktionen@menorah-sweden.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!