Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KrönikorErkänn Jerusalem!

Sedan 1950 har Jerusalem varit Israels huvudstad, trots det är Israel är det enda land i världen där en svensk ambassad inte ligger i landets huvudstad.

När det brittiska mandatet avvecklades i maj 1948 och staten Israel utropades, anfölls de avgrannstaterna. Östra Jerusalem intogs av Jordanien medan västra Jerusalem förblev under judiskt styre. Israel flyttade sin regering till västra Jerusalem 1950. Mellan åren 1948-1967 var Jerusalem en delad stad där israeler inte fick besöka sina heliga platser i östra Jerusalem, oavsett trosinriktning.

Efter Sexdagarskriget 1967 blev Jerusalem en enad stad. Israel har sedan dess administrerat staden vilket har inneburit att alla människor, oavsett trosuppfattning, varit garanterade att få tillgång till sina religiösa platser i hela staden. Detta visar att staten Israel är mogen för att få ett erkännande att Jerusalem är dess huvudstad.

I Jerusalem finns den israeliska regeringen, här bor och verkar presidenten, här finns Högsta Domstolen och alla departementen samt en mängd sociala och kulturella institutioner och myndigheter. Sveriges ambassad ska naturligtvis vara förlagd i samma stad som landet styrs ifrån.

EU:s och Sveriges diplomater besöker regelbundet Jerusalem för officiella möten med israeler vilket de facto i praktiken är ett erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad.

Redan nu finns det Svenska Generalkonsulatet som betjänar de områden som är under palestinskt styre i östra Jerusalem. En framtida tvåstatslösning skulle innebära att Jerusalem skulle vara en huvudstad för bägge staterna och en svensk ambassadflytt från Tel Aviv till Jerusalem är en deklaration i handling från svensk sida.

Ytterligare skäl till att omlokalisera ambassaden är att alla suveräna stater i världen har, enligt internationell lag, rätt att bestämma var deras huvudstäder ska förläggas.

Varför kan inte Sverige erkänna den rätten?

Annelie Enochson, riksdagsledamot (kd)Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!