Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KrönikorI höstas beslutades i Israel att de statliga subventionerna på bröd skulle slopas med omgående verkan. Konsekvensen blev att priset på en skiva bröd steg med cirka 20 procent. Regeringens subventioner gällde statligt kontrollerat bröd från utvalda bagerier och omfattade tre olika sorter; vitt standardbröd, ett lite grövre mörkare bröd och challa, det flätade vita fredagsbrödet.

6-8 skivor/dag?

Nu kan man tycka att det inte borde vara så mycket att bråka om, ett vitt bröd kostade cirka sju svenska kronor med subvention och cirka 8,40 kronor utan. Vad är väl 1,40? Några snabba tryck på miniräknaren visar att dessa 1,40 gånger två bröd/dag x 365 dagar blir 1 022 kronor på ett år. Som jämförelse kostar två månadskort med SL i Stockholm 1 380 kronor.

De som har köpt det subventionerade brödet är de som har det svårast ekonomiskt i Israel, de som Förenade Israelinsamlingens donatorer, du, stöder. En extra utgift på över 1 000 kronor varje år har de inte råd med. Dessutom handlar det inte bara om 1 000 kronor/år utan säkert mycket mer, då en hel del av deras kost har baserat sig på det billiga brödet, som fungerar som bukfylla, när man inte har råd att köpa annan, mer näringsriktig, mat.


Foto Karl Gabor
Därför är det viktigt att ni, våra givare, fortsätter att hjälpa oss med vårt viktiga arbete att hjälpa dem som har det svårt. För dem där 1,40 står för mycket mer än bara grus i plånboken.

Hårdast drabbas alltid barnen. Det konstanta hotet mot säkerheten i landet gör att mycket av de resurser som skulle behöva gå till socialt utsatta måste styras och prioriteras om. Därför är det med stolthet Förenade Israelinsamlingen i Menorah berättar om projektet Beit Levanon i barnbyn Neve Michael. Ett nytt kriscentrum där utsatta tonårsflickor kan få hjälp för framtiden. Läs mer om Beit Levanon.

Genom Förenade Israelinsamlingen kan du hjälpa de utsatta i Israel. Du kan själv rikta din gåva till det som ligger dig närmast hjärtat. Vi har många olika projekt att välja mellan.

Margarete Nudel, chefredaktör
redaktionen@menorah-sweden.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!