Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KrönikorIsraels 60-årsdag närmar sig med stormsteg. Många vill dela med sig av sin version av hur landets första tumultfyllda 60 år har varit och hur man bäst bör högtidlighålla detta. Menorah är inget undantag.

Grattis på 60 års-dagen!

Vi ägnar nästan hela detta nummer åt 60-årsdagen. Våra reportrar har gjort en ekonomisk översikt, träffat folk jämngamla med staten, hälsat på i den nya staden Modi'in, tittat på hur Herzls drömstad Haifa förändrats under de senaste 60 åren, intervjuat kända svenskar om vad Israel betyder för dem, uppblandat med statistik och kuriosa.

Vad betyder då Israel för alla andra, de som inte får gåshud när de hör nationalsången Hatikva eller de som inte sträcker på sig extra mycket när de ser den israeliska flaggan?

Många av dem har tyvärr bildat sig sin uppfattning om landet på vad de sett och hört i media och därmed fått en väldigt vinklad bild, ett slags tunnelseende. Genom deras glasögon är Israel ett land i krig, ett land bestående av betong, murar och tanks där folket antingen bär gröna arméhjälmar och kulsprutor eller har sidolockar under svarta ortodoxa hattar. Ett land utan någon som helst relevans till deras egna liv. Så fel de har.


Foto Karl Gabor
Israel berör många människors liv utan att de vet om det. Datachips som snabbar upp datorer är en produkt som kommer från Israel, piller som ersätter besvärlig röntgen av mag-tarmkanalen är en annan. Listan kan göras lång. I Israel finns starkt humankapital som genererar banbrytande forskning, medicinsk utrustning och datateknologi till glädje och nytta för mänskligheten. Så visst finns det relevans till många människor.

Du som sträcker på dig lite extra av stolthet när du tänker på Israel, stanna upp en stund och ägna också en tanke åt hur du kan få din granne, din kollega och andra, en person med tunnelseende, att försöka inse att Israel är mycket mer än bara konflikt.
Margarete Nudel, chefredaktör
redaktionen@menorah-sweden.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!