Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KrönikorFör 40 år sedan enades Jerusalem efter sex dagars krig. Bilderna av unga, bedjande soldater i uniform, k-pist och böneremmar vid Klagomuren i Jerusalem kablades ut över hela världen.

Mitt Jerusalem!

1972 besökte jag Jerusalem för första gången med min skolklass. Jag kommer inte ihåg något av staden mer än Klagomuren och det starka intryck platsen gav mig, och fortfarande ger mig, när jag har förmånen att få vara där. De känslor som dess ljus, dess brus, dess koppling till mitt förflutna ger mig, har ingen annan stad lyckats frambringa. Jag är övertygad om att de flesta av er kommer ihåg ert första besök i staden och bevarar det som ett mycket speciellt minne inom er.

Det finns inget enkelt sätt att beskriva Jerusalem, Israels huvudstad och även landets största stad sett till såväl befolkning som yta. Historien sträcker sig långt över 3 000 år tillbaka. Här möts gammalt och nytt sida vid sida. Historiens vingslag sveper över de flesta platser men staden är så mycket mer än summan av dess landmärken. Det är en stad fylld av människor från världens alla hörn och hjärtat för världens tre stora monoteistiska religioner; judendomen, kristendomen och islam.


Foto Karl Gabor
Idag bor över 600 000 personer i Jerusalem och staden står inför många utmaningar då dess befolkning är allt annat än homogen. Snittåldern är låg, det finns en stor koncentration ultraortodoxa judar men även en stor icke-judisk befolkning. För att möta sin växande befolknings behov måste staden bygga nya förorter samtidigt som man dras med de dagliga problemen med att möta en ganska hög nivå av fattigdom. Hur löser man det?

Detta nummer av Menorah ägnar vi nästan uteslutande åt Jerusalem sett från många olika håll, även från Keren Hayesods håll. I Jerusalem finns även vårt huvudkvarter, vägg i vägg med Jewish Agency. Från Jerusalem kanaliseras alla de gåvor och donationer ni givare skickar till oss; till barnen i Neve Michael, till de äldre i Beersheva eller till dem som väljer Israel som sitt framtida hemland. Fortsätt att stödja alla dem i Israel som behöver din hjälp.
Margarete Nudel, chefredaktör
redaktionen@menorah-sweden.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!