Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KrönikorDe som läser mina rader vet att av alla de projekt som Förenade Israelinsamlingen driver i Israel, klappar mitt hjärta extra varmt för barnen i Neve Michael. Varje gång jag stiger in genom grindarna svämmar hjärtat över för alla dessa ljuvliga barn som fått uppleva mer svårigheter under sin korta livstid än många av oss under hela vårt liv. Neve Michael är en oas mitt i dessa barns kaos.

Jag är med barn igen!

En del barn kommer till Neve Michael redan som fyraåringar, andra hamnar där senare i livet. Gemensamt för dem alla är att de kommer från omöjliga familjesituationer; droger, alkoholism, prostitution och våld tillhör deras vardag. Det underbara med Neve Michael är att barnen genom barnbyns hjälp får mat, skolgång, terapi, kläder, kärlek och omvårdnad.

Men i dagens samhälle räcker det inte. Det går inte att komma vidare utan utbildning. Det är en sanning både i Sverige och i Israel. En betydande skillnad mellan våra bägge länder är att barnen i Sverige inte behöver en smärre förmögenhet i bakfickan för att kunna skaffa sig en utbildning. I Israel ser situationen helt annorlunda ut. För barn i "vanliga" familjer kan det vara svårt nog att få pengarna att räcka till mat, hyra och värme. För barnen på Neve Michael är möjligheten än mer begränsad.


Foto Karl Gabor
Men svåra hemförhållanden är dock inte liktydigt med begränsad intelligens! De flesta av barnen på Neve Michael har det svårt i skolan, deras tunga bagage gör att koncentrationen inte alltid är på topp. Men en klick barn höjer sig över snittet men utan extra finansiell hjälp tvingas de stanna i sin utveckling och får ingen möjlighet att gå vidare.

Därför har jag skaffat mig ett barn till. Hon heter Liltork Mengisto, är 20 år och kommer från Etiopien. Med min familjs riktade bidrag kommer hon att få möjlighet att utmana sin intelligens och komma ett steg vidare i livet med sina studier. Jag ser med spänning fram emot att följa hennes utveckling och jag uppmanar dig att göra som jag; Skaffa dig ett barn till!
Margarete Nudel, chefredaktör
redaktionen@menorah-sweden.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!