Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KrönikorDet är inte lätt att bli gammal, speciellt inte om man har oturen att bli sjuk samtidigt. När krafterna eller förmågan inte räcker till för de dagliga sysslorna, när kroppen slutat lyda det tidigare så unga sinnet eller när minnet inte längre är vad det en gång var, då behöver man hjälp.

Att åldras med värdighet

Även om det framförs mycket kritik mot sjukvården och vården av de äldre i Sverige så finns den ändå där. Det erbjuds hemtjänst, färdtjänst, sjukhem, grupphem, vård i bostad och vård många andra former. Allt är inte perfekt, men det finns där.

Att bli gammal och sjuk i Israel är en helt annan sak. För den som inte har betalat in till privata, och mycket dyra, sjukförsäkringar eller har ett rejält sparande kan livet ta en drastisk vändning den dag ålderdomen och eventuellt vårdbehov sätter in. Att få en rullator, få hjälp med lite inköp av matvaror, hjälp att ta sig ut från sitt hem är inte en självklarhet. Det kostar mycket pengar och även om Israels ekonomi har vänt och man kan peka på en uppåtgående BNP så har man kommit just dit bland annat på grund av nedskärningar inom den sociala sektorn. De unga, de gamla och de sjuka i Israel har om möjligt det än svårare just nu än de har haft på mycket länge.

Därför blir jag både glad och ledsen när jag reser runt och besöker våra projekt i Israel. Glad för att jag med egna ögon ser hur de medel ni givare bidrar till varje år kommer precis dit ni vill att de ska komma. I den socialt svaga staden Beersheva har Förenade Israelinsamlingen funnits i tjugo år och byggt upp dagcenter för äldre dit de kan komma och få ett mål varm mat varje dag. De får hjälp med hygien och med mediciner. De som inte kan ta sig dit, ja, dem hämtar man upp med en buss som vi hjälpt dem att köpa in.


Foto Karl Gabor
De äldre på våra anläggningar får rörelseträning, de sjunger, de pysslar och de umgås med andra, de får hjälp med tandvård. De som långsamt börjat glida in i skuggornas dalar och behöver mer vård, får det de behöver, allt i fräscha lokaler med personal som bryr sig.

Samtidigt blir jag ledsen för att vår fina hjälp inte kan räcka till fler behövande. Du som läser detta vet med säkerhet att den dagen du behöver hjälp i Sverige så finns den där, i en eller annan form. Dina israeliska systrar och bröder har det inte lika lätt. Tänk vad skönt att veta att ditt bidrag med säkerhet når fram till det ändamål du själv väljer, att veta att din gåva når någon som annars skulle ha fått vara utan hjälp.
Margarete Nudel, chefredaktör
redaktionen@menorah-sweden.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!