Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

KrönikorDet nyligen avslutade valet i Israel gick som de flesta hade förutspått. Det av Ariel Sharon nystartade Kadima med Ehud Olmert i spetsen tog flest antal platser i Knesset. Dock vann de inte den jordskredsseger medierna hade spekulerat om i förväg och inte heller får de ensam majoritet. Ehud Olmert är den andre (manlige) israeliske premiärministern utan militär bakgrund.

1,58 miljoner fattiga!

Den politiska scenen i Israel har alltid varit het, och fortsätter vara så. Landets säkerhet och dess gränser engagerar inte bara israelerna, hela världen har åsikter om hur Israel ska styras. En annan engagerande fråga är ekonomin. Trots att det går bättre för Israel ekonomiskt så fortsätter antalet fattiga i Israel att öka oavbrutet. Så har det varit de senaste fem åren och inget tyder på att denna negativa trend kommer att brytas inom kort. Idag räknas mer än vart tredje barn som fattigt, siffran ligger på skrämmande 34,1 procent eller 738 000 barn, enligt en rapport från Försäkringskassan i Israel.

Tittar man på landet generellt finns det 1,58 miljoner fattiga i landet, eller 403 000 familjer, en halv miljon fler människor än för fem år sedan. Gränsen att räknas som fattig familj går vid en inkomst på 10 000 kronor att leva på för fem personer, det är 2 500 kronor/veckan. För att få en realistisk bild av hur lite pengar det är tycker jag att du ska göra ett snabbt överslag på hur mycket du och din familj har att leva på varje månad.

Barnen i barnbyn Neve Michael bryr sig nog inte speciellt mycket om vem som leder landet. De har fullt upp med att klara av sin skolgång, läka de trauman som gjort att de placerats där och försöka ta sig igenom barndomen utan hjälp av sina föräldrar.

Den knappa pensionen gör att de äldre i Beersheva inte har råd att äta som de borde, gå till läkaren när de behöver eller hämta ut nödvändig medicin. Hur påverkar detta oss?


Foto Karl Gabor
De som följde med på vår Israelresa i höstas såg det svart på vitt. Det finns ett konstant tryck på de projekt vi finansierar och utan den hjälp vi bistår med skulle de inte kunna klara sig.

Vi i Sverige har det gott ställt. Hjälp oss hjälpa de svaga i Israel genom att använda vårt bifogade inbetalningskort. Du bestämmer själv hur du vill rikta din gåva, alla bidrag är lika välkomna.
Margarete Nudel, chefredaktör
redaktionen@menorah-sweden.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!